PACKE IZ BRUXELLESA

Zbog neispunjavanja obveza opet se spominje ‘regionalni pristup’

Haaški sud se žali zbog spore istrage o ratnom zločinu. Iduće izvješće Sergea Brammertza po pitanju ‘topničkih dnevnika’ neće biti povoljno po Hrvatsku

ZAGREB - Nakon što je zamjenik glavnog haaškog tužitelja Bob Reid prigovorio Hrvatskoj zbog spore istrage o Tomislavu Merčepu (kodnog naziva “Atlantis”), postalo je očito da su odnosi RH i Haaškog tužiteljstva ponovo u krizi. U kuloarima Haaškog suda može se čuti da je ta izjava najavila novu seriju pritisaka iz Haaga te da iduće izvješće Sergea Brammertza po pitanju “topničkih dnevnika” neće biti povoljno po Hrvatsku.

Sve nepovoljnije vijesti

DORH je, prema izjavi Boba Reida, iz Haaga dobio dovoljno materijala da nastavi istragu o Tomislavu Merčepu zbog čega je, navodno, pozvan na očitovanje Haaškom tužiteljstvu. Glasnogovornica Državnog odvjetništva to je demantirala, tvrdeći da slučaj “Atlantis” spada u predmet B kategorije kod kojih ne postoji obveza periodičkog izvješćivanja Haaškog tužiteljstva. U DORH-u su naglasili kako je unatoč nepostojanju obveze Haag u tri navrata primio izvješća o stanju predmeta “Atlantis”. Polemika se ugasila kada je postalo jasno da vodi u nove napetosti između haaškog i hrvatskog tužiteljstva.

Iz EU, naime, stižu sve nepovoljnije vijesti o nastavku pregovora s Hrvatskom, a u diplomatskim krugovima obnovljena je teza o potrebi “regionalnog pristupa” država s prostora bivše Jugoslavije.

U krugovima EU i State Departmenta vrlo negativno je odjeknula HDZ-ova povika na ispriku/žalbu predsjednika Josipovića zbog zločina počinjenih u BiH. Time se, navodno, potvrđuju sumnje u iskrenost suradnje.

Antihaaški populizam

Među najvišim dužnosnicima HDZ-a već se javljaju ideje o tvrđem pristupu suradnji s Haaškim tužiteljstvom, od kojih neki, kako doznajemo, graniče s rađanjem novog antihaaškog populizma. Predvodnik te struje u HDZ-u je, navodno, Vladimir Šeks. Ukratko, Haaško tužiteljstvo idućih će dana ponovo staviti na kušnju odnose s hrvatskom Vladom, ali i odnose u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:25