DAMIR HABIJAN

‘Zbog neradne nedjelje svi su na dobitku, i trgovci i radnici. Promet s neradnih se prelio na radne dane‘

Naveo je da je u prvih devet dana ove godine broj fiskaliziranih računa bio veći za 817.927

Damir Habijan

 Tomislav Krišto/Cropix

Novi ministar gospodarstva Damir Habijan naglasio je u ponedjeljak da temeljem zakona o neradnoj nedjelji nema gubitnika, svi su na dobitku, i radnici i trgovci.

Nema gubitnika, svi su na dobitku, odgovorio je ministar u saborskom aktualnom prijepodnevu Marijani Petir (NZ) koja se zanimala na učinke zakona o trgovini, odnosno može li se zaključiti da su dobitnici i radnici i poslodavci.

Habijan je demantirao tvrdnje glasne manjine da će zbog toga zakona trgovci biti na gubitku, te naglasio da se promet s neradnih prelio na radne dane.

Naveo je da je u prvih devet dana ove godine broj fiskaliziranih računa bio veći za 817.927, a iznos računa za 95,5 milijuna eura, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U petak, 5. siječnja, izdan je veći broj računa u odnosu na 2023. za 16,5 posto, a iznos računa je bio 35 posto veći, u ponedjeljak, 8. siječnja evidentiran je veći broj računa za čak 96, 5 posto a iznos računa veći je za 135,4 posto, naveo je Habijan.

Davor Dretar (DP) premijera je pitao što u nadolazećem vremenu kani poduzeti kako bi se podignula spremnost Hrvatske vojske na ugroze i povećao broj aktivnih vojnika, a s obzirom na stanje sigurnosti u regiji i Europi.

Andrej Plenković podsjeća da je proračun za obranu s 500 milijuna eura u 2016. u ovoj povećan na gotovo 1,2 milijarde eura.

To znači da nam je obrana i sigurnost prioritet, to znači i tehničku osposobljenost vojske, kazao je premijer, podsjetivši da nam uskoro stižu rafalei, da će se podignuti sposobnost HRZ, ali i kopnene vojske, da se ide s daljnjim ulaganjima u mornaricu,

Hrvatski vojnik je u središtu naše politike, nastojat ćemo svim načinima privući mlade da se odluče za vojni poziv, a što se tiče obuke, cijeli koncept većeg broja dragovoljnog pristupanja mladih obuci za vojne vještine, kao i vrste posebnih tečajeva je nešto o čemu ćemo sigurno razmišljati, rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:02