GLAS

‘Zbog neznanja Vlade ostat ćemo bez milijardi od EU koje je Plenković ‘slavodobitno‘ donio‘

Stranka GLAS tvrdi da je vrlo izgledno da će europske milijarde ostati u Bruxellesu
 Goran Mehkek/Cropix

GLAS je u četvrtak ustvrdio da će Hrvatska zbog "neznanja i nesposobnosti HDZ-ove Vlade ostati bez europskih milijardi za oporavak".

"HDZ-ova Vlada nema ni znanje ni interes za to da Hrvatska bude u korak s Europskim zelenim planom, a milijarde iz EU mehanizma za oporavak i otpornost, koje je premijer Andrej Plenković svojedobno slavodobitno 'donio iz Bruxellesa', ne samo da su na dugom štapu, nego je vrlo izgledno da će u Bruxellesu i ostati", navodi GLAS u priopćenju.

Upozorava i da ih je Nacionalno vijeće za konkurentnost danas obavijestilo da je Hrvatska zadnja u EU po digitalnoj konkurentnosti i da je posebno loše pripremljena za budućnost. Istodobno, premijer Plenković se s UN-ova summita o bioraznolikosti hvali da Hrvatska 28 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora, kao da to, kaže GLAS, ima ikakve veze s njim i njegovom Vladom.

Podsjeća kako je Hrvatska, prema podatcima Eurostata, još 2004. dosegnula 23,4 posto udjela obnovljivih izvora energije, a 2015. je bila čak na 29 posto. 

To znači, ističe GLAS, da za vrijeme HDZ-ove Vlade nismo samo stagnirali, nego smo čak uspjeli i smanjiti korištenje obnovljivih izvora energije, a Plenkovićeva Vlada, k tome, još nije prihvatila i u saborsku proceduru poslala Strategiju niskougljičnog razvoja, koja bi trebala biti osnova za planove o korištenju obnovljivih izvora energije. "Očito je da se premijer Plenković nema čime pohvaliti", dodaje GLAS.

S obzirom na to da je Europska komisija nedavno zemljama članicama preporučila da u planove oporavka koji će se financirati europskim novcem ponajprije uvrste ulaganje u obnovljive izvore energije i digitalne tehnologije te da ih je pozvala da prednacrte počnu dostavljati već ovaj mjesec, jasno je da nam se ne piše dobro, ističe GLAS.

"HDZ-ova Vlada ne zna ili je nije briga i ima preča posla od smišljanja planova za ulaganje u zelene tehnologije i s europskim novcem u ovoj krizi bolje da ni ne računamo", ocjenjuje GLAS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 23:11