SABORSKA RASPRAVA

'ZBOG NOVOG ZAKONA HRVATI ĆE SVE VIŠE KUPOVATI CIGARETE U BIH' Oporba napala vladajuće zbog skidanja cijena s markica na cigaretama

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Prijedlog da na markicama cigareta ubuduće nema cijene zamjenik ministra financija Boris Lalovac, u današnjoj je saborskoj raspravi, objašnjavao time što se želi onemogućiti da proizvođači stvaraju špekulativne zaliha cigareta radi izbjegavanja plaćanja trošarine.

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o trošarinama čija je najvažnija izmjena ta što markice na cigaretama više neće imati cijenu, a sve kako bi se spriječilo 'duhanski lobi' da zaobiđe poskupljenje cigareta i tako zakine državni proračun. Naime, do sada su, kako je to neslužbeno tumačeno u Banskim dvorima, proizvođači cigareta dobivali ispod žita informacije da će biti povećanja trošarina i prije nego što Vlada donijela takvu odluku podigli bi markice i još mjesecima u promet puštali cigarete po starim cijenama. Na taj je način proračun ostao bez milijunskih prihoda.

Oporba takve izmjene ne podržava te optužuje Vladu kako samo stvaraju kaos u poreznom sustavu. HDZ predlaže da se trošarine usklađuju jednom godišnje jer proizvođači neće moći napuniti skladišta i manipulirati s markicama.

Predložene izmjene oštro su kritizirali.

- Ako je jedan sustav bio takav kakav je bio može se netko s njim slagati ili ne slagati, imati pozitivna i loša iskustva, pa to smo mi trebali primijeniti i u Hrvatskoj. A ne stalno izmišljati toplu vodu, raditi paniku i otvarati prostor za neke makinacije u mjesecima kad sigurno prodaja duhanskih proizvoda u Hrvatskoj zbog turističke sezone poraste za 30 ili 40 posto - poručio je HDZ-ovac Ivan Šuker. S njima se slaže i Martina Dalić koja tvrdi da su u novom Zakonu o trošarinama mnoge nejasnoće oko toga kada ustvari nastupa porezna obveza.

- A to ne služi boljoj naplati poreznih prihoda već kako bi se uveo nered u sustav – naglašava Dalić koja objašnjava da kaos prijeti zbog nejasnog načina tržišnog natjecanja u kojem se pravila mjenjaju svaki dan. Napala i argumente vladajućih kako se ovakvim izmjenama zakona želi spriječiti da proizvođači cigareta nadmudre zakon i oštete proračun za više milijuna kuna. Podsjeća da se to dogodilo samo lani.

- Pa kako je moguće da su Ministarstvo financija i Carinska uprava dopustili da ih se tako nadmudri – pita Dalić.

Na kritike HDZ-a uzvratio je SDP-ov Igor Rađenović koji poručuje kako neće biti nikakvog nereda jer sustav dobro reguliran i dobro funkcionira.

I on je priznao kako se lani, kada su povećane trošarine na cigarete, dogodio poremećaj na tržištu.

- Stoga se Ministarstvo financija jednostavno odlučilo za potez koji može u ovom času učiniti, a to je da ubere što je moguće više poreza u skladu sa zakonima i to od onih koji su taj sustav eventualno probali nadmudriti – istaknuo.

HDSSB-ov Boro Grubišić procjenjuje kako će ovakav Zakon navesti ljude da ih sve više kupuju u BiH.

- A onda ćete se čudom čuditi da su nam pali prihodi od trošarina na cigarete – kaže Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:08