USTAŠKA IKONOGRAFIJA

Zbog ovog se murala danas prosvjedovalo u Zadru, stigao i Skejo: ‘Ne smeta im kokarda, a smeta im - ovo!‘

Mural prikazuje vojnika u crnom s njemačkom kacigom i grbom iz doba NDH
 Jure Mišković/Cropix

Četvrtak, 11. siječnja 2024. godine, ostat će zabilježen kao dan u kojem je Zadrom marširala proustaški nastrojena radikalna desnica. Tako se, naime, manifestirao prosvjed u Ulici Ante Starčevića zvanoj Bulevar kojega je organizirala navijačka udruga Tornado, piše Zadarski.hr.

Prosvjed je održan pokraj murala vojnika s ustaškim obilježjima.

Nakon što je gradski vijećnik Daniel Radeta (SDP) tražio od gradske uprave da se taj mural prepravi i da se izbrišu ustaška obilježja, nisu svi podržali takvu ideju.

Među predstavnicima braniteljskih udruga koji su se pojavili ispred murala, bili su i HOS-ovac Marko Skejo, ali i zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić.

Prosvjed, na koji su došli i predstavnici nekih splitskih braniteljskih udruga, nije bio prijavljen policiji, potvrdila je glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin, javlja Hina.

- Mural stoji tu već 20 godina i nikome ne smeta. Nema nijednog obilježja osim hrvatskog. Do kraja ćemo se boriti da ovaj mural ostane na svom mjestu i da ga nitko ne miče, poručio je Boris Marin, zvani Bore Poštar, koji se predstavio kao osnivač navijačke skupine Tornado.

Osim pripadnika navijačke skupine Tornado, svoje su zastave istaknuli Udruga Dragovoljaca 90 - 91 MUP ZNG, Veterani Domovinskog rata Zadarske županije, Zadarski tenkisti, HOS i HVIDR-a Zadar.

HOS-ovci iz Splita, koje je predvodio Marko Skejo, isticali su se s ustaškim natpisima ‘Za dom spremni‘.

- Ne smetaju im petokraka niti kokarda, ali im smeta "ovo" - povikao je Miljanić pokazujući prema muralu vojnika u crnom s njemačkom kacigom i grbom iz doba NDH.

Kako tvrdi Zadarski.hr, na prosvjedu nije bilo skandiranja ‘Za dom spremni‘. Prosvjed je završio mirno, bez incidenata.

Oko murala posvećenog hrvatskom vojniku već se gotovo dva mjeseca lome politička koplja u Gradskom vijeću Zadra, a uklanjanje murala bio je i glavni SDP-ov uvjet za podršku proračunu.

Podsjetimo, SDP-ov Radeta traži i uklanjanje ploče podignute prije 20 godina poginulom branitelju iz Imotskih poljica u Domovinskom ratu Rajku Lozi, koja sadrži konture u obliku granica NDH, grb s prvim bijelim poljem i natpis "Hrvatski viteže, ustaški sine" i "Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisnu Državu Hrvatsku".

Krajem prošle godine Radeta je policiji prijavio prijetnje smrću zbog, kako je naveo, ukazivanja i problematiziranja nezakonitih simbola i fašističkih obilježja u javnom prostoru.

image

Položeni su vijenci na spomen ploču Rajku Lozi

Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:22