‘ČUDNA TEORIJA‘

Zbog pada drona sazvan Odbor za obranu, Vidović: ‘Aviobomba je znanstvena fantastika ministra Banožića‘

‘Skloniji sam vjerovati kako su tragovi eksplozije posljedica programiranog samouništenja određenih podataka koje nosi dron‘
 Damir Krajac/Cropix

Zbog pada bespilotne letjelice prošlog četvrtka na Jarunu sazvana je posebna sjednica saborskog Odbora za obranu. Predsjednik odbora, zastupnik Socijaldemokrata, Franko Vidović rekao nam je kako će sjednica biti održana u srijedu ujutro i da će biti zatvorena za javnost.

- Sjednica je sazvana isključivo zbog pada drona, pozvali smo i pripadnike Ministarstva obrane, kao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga - kaže Vidović. Tvrdnje savjetnika ministra obrane Željka Živanovića da je na Jarunu pala letjelica koja je nosila bombu s 40 kilograma eksploziva te kako je ta bomba eksplodirala u zemlji prilikom zabijanja bespilotne letjelice u tlo, a da vidljivo oštećenje nije veće "jer je bomba imala kumulativni karakter" i kako se "eksplozivni mlaz širio u dubinu zemlje", Vidović smatra čudnom teorijom.

Čudne tvrdnje

- Mogu samo vjerovati ljudima koji trenutačno provode istragu o padu bespilotne letjelice. Međutim, s obzirom na to da sam u životu vidio puno eksplozija, meni su čudne te tvrdnje da je prilikom pada drona eksplodirala i bomba koja je imala 40 kilograma eksploziva.

Čudno mi je to, jer ako se radi doista o bombi s toliko eksploziva, bez obzira na kojoj dubini eksplodira, onda i šteta mora bila veća. Nisam stručnjak za eksplozive, ali moram reći da mi ta tvrdnja zvuči kao znanstvena fantastika. Skloniji sam vjerovati gospodinu Ivanu Selaku, legendarnom pilotu, koji kaže kako su tragovi eksplozije posljedica programiranog samouništenja određenih podataka koje nosi dron. To mi je puno logičnije objašnjenje - kaže Vidović.

image

Franko Vidović

Damjan Tadić/Cropix

Potpredsjednik Odbora za obranu, zastupnik HDZ-a, Ante Deur jučer nije želio komentirati tvrdnje da je sovjetski dron nosio bombu koja je eksplodirala nakon pada letjelice.

Veća šteta

- Čekam okončanje službene istrage. Zbog građana, da ne uznemiravam javnost, ne bi bilo korektno davati izjave prije nego što budu poznati konačni rezultati istrage - kaže.

Član Odbora, zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić također je sumnjičav prema tvrdnjama da je dron nosio bombu koja je eksplodirala nakon pada.

- Mislim da ta bespilotna letjelica nije nosila bombu, jer da je toliko eksploziva eksplodiralo, vjerujte mi, krater bi izgledao kudikamo drugačije, a oštećenja bi bila vidljiva i na obližnjem studentskom domu. Mislim da teorija koju iznosi ministar obrane nije točna - kaže Mlinarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:08