PRVA SMJENA U INI

Zbog plinske afere ‘pao‘ direktor Gyorgy Patko, Vanđelić: ‘Pa on je bio protiv Škugora‘

Ono što se može čuti jest da je pala nevina žrtva – vrlo stručan i cijenjen direktor

Gyorgy Patko

 Screenshot: Youtube Ina/

Pala je prva direktorska žrtva velike afere u Ini - Uprava kompanije, kako doznaje Jutarnji list, smijenila je danas ujutro Gyorgyija Patka, direktora Komercijalnih poslova i optimizacije koji je bio u hijerarhijskom lancu prvi nadređeni uhićenom Damiru Škugoru, koji je pak bio na poziciji direktora Plina i energije odakle su se donosile odluke za komercijalne ugovore oko prirodnog plina. Patko je opozvan i vraća se na poziciju u Mađarsku.

Mađar Patko, koji je u Inu došao iz MOL-a, bio je na trećoj razini odlučivanja, a Škugor na četvrtoj, no ono što se može čuti jest da je ‘pala‘ nevina žrtva – vrlo stručan i cijenjen direktor koji je zapravo bio protiv Škugora i koji se protivio njegovu napredovanju.

Iz Ine nam ovu informaciju do koje smo došli nisu htjeli komentirati.

Smjena dolazi nakon što je premijer Andrej Plenković u srijedu pozvao na odgovornost cijelu Upravu Ine, bez obzira je li riječ o hrvatskim ili mađarskim članovima, a kao odgovor na taj poziv, očito je došla ova smjena direktora na nižoj razini. No, Vladu to, kažu sugovornici, neće zadovoljiti. Iz hrvatske Vlade, kažu sugovornici, i dalje inzistiraju na odgovornosti cijele Uprave zbog najveće pljačke u hrvatskoj povijesti, u kojoj je Ina oštećena za oko milijardu kuna.

- Na tom tragu ćemo zastupati naše interese – kažu neslužbeno u Banskim dvorima.

Protivio se Škugoru

Ako je vjerovati onome što govori bivši predsjednik Nadzornog odbora Damir Vanđelić, Gyorgy Patko, koji je bio i direktor komercijalnih poslova MOL-a u Mađarskoj, odgovoran za sve aktivnosti povezane s mađarskom prodajnom strategijom, zapravo se protivio napredovanju Škugora na razinu četiri.

- On je upozoravao da Škugor nije adekvatna osoba za to mjesto. Iznad Patka na razini dva bio je izvršni direktor u Ini Stjepan Nikolić. I on je također govorio da Škugor nije dobar za tu poziciju. Nikolić je mjesec dana nakon toga dobio otkaz, Patko sada i to još više potvrđuje moju tezu da netko tko je vrlo visoko igra određenu igru i nadam se da ćemo ga uskoro istjerati van iz šume. Nije ovo jedina afera. Strpite se – poručuje danas Vanđelić, koji je na čelu Nadzornog odbora Ine bio od 2016. pa sve do 17. prosinca 2021.

Za Patka kaže da ga osobno ne poznaje, da ga je dvaput sreo na sjednicama Nadzornog odbora, ali da je riječ o dobrom korporativnom direktoru, MOL-ovom čovjeku, ali profesionalcu.

- I Stjepan Nikolić jedan je od top 10 najboljih menadžera koje poznajem i on je govorio da imamo problema u plinskom poslovanju. Dobio je otkaz i vratio se u Coca-Colu – navodi Vanđelić.

Što je rekao premijer

Premijer Andrej Plenković danas je sa sjednice Vlade poručio kako će Vlada poduzimati korake da se stvari promijene.

- Ovo je loše i katastrofalno. I tu stvari treba iz korijena promijeniti. U političkom smislu treba odgovarati skupina ljudi koja je ovo organizirala, a mi želimo poslati snažnu poruku javnosti i političkim protivnicima da je naša borba protiv korupcije jaka i snažna i da su ovo prvo otkrila državna tijela, a tek onda pravosudna. Ovo nije politički motivirana ili sponzorirana aktivnost – poručio je premijer.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je pak da će se u narednom razdoblju razmotriti postoje li pravne mogućnosti za mijenjanje međudioničarskog ugovora između Hrvatske i MOL-a, s obzirom da je očito da sustav upravljanja u Ini ne funkcionira.

Koalicijski partner HDZ-a, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, poručio je u srijedu kako okolnosti vezane uz ovu megaaferu u Ini više nego jasno pokazuju da je potrebno mijenjati model upravljanja kompanijom, što je HNS zagovarao i pokušavao provesti i u ranijim Vladama, a koalicijskim partnerima predlažu da se krene u regulaciju proizvodne cijene i prodaje plina iz vlastite proizvodnje.

- To znači da sav plin iz domaće proizvodnje, koji je potreban građanima Hrvatske, ne smije izaći iz zemlje te da ja njegovu cijenu prodaje potrebno ograničiti na 95 posto zajamčene cijene za građanstvo koja je sada na snazi, odnosno maksimalne cijene od 41,08 eura po megavat satu, sukladno odluci HERA-e - kaže Čuraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 21:47