AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

Zbog plinske afere uhićeno još dvoje ljudi, jedan je direktor u Ini! Doznali smo o kome se radi

Istražitelji su otkrili da je postojala još jedna slična, paralelna ‘priča‘ u kojoj su direktori iz Ine pokušali ostvariti dodatnu osobnu zaradu

Arhiva

 Damir Krajac/Cropix

Policija i USKOK jutros su započeli još jednu akciju uhićenja na zagrebačkom području. Kako neslužbeno doznajemo radi se o akciji koja je povezana s plinskom aferom u kojoj je nedavno uhićen Inin direktor Damir Škugor, a zajedno s njim i suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Podsjetimo, radilo se o, prema optužbi, protuzakonitoj prodaji plina tvrtki OMS Upravljanje po fiksnoj cijeni od nepunih 20 eura po megavatsatu, pri čemu je Ina, s obzirom na to da je OMS Upravljanje isti taj plin prodavao i do 200 eura po megavatsatu, oštećena za milijardu kuna. Gotovo pola milijarde kuna završilo je na računu oca Damira Škugora, šibenskog umirovljenika Dane Škugora.

Istražitelji su u međuvremenu otkrili da je postojala još jedna slična, paralelna "priča" u kojoj su direktori iz Ine pokušali ostvariti dodatnu osobnu zaradu kroz trgovinu plinom s još jednom tvrtkom. Navodno se ne radi o enormnim iznosima kao u slučaju Damira Škugora i OMS ulaganja. No, po svemu sudeći istraga će se sada za ovaj novi slučaj proširiti u odnosu na Damira Škugora, ali i još jednog direktora u Ini, kao i na direktora tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišnih cijena.

Kako neslužbeno doznajemo, jedan od privedenih je Stjepan Leko, rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine, koji je bio zamjenik ranije okrivljenog Damira Škugora, a ujedno je supotpisivao sporne ugovore o prodaji plina.

Istražitelji su jutros pokucali i na vrata Vladi Mandiću direktoru tvrtke EVN Croatia Plin. Ta je tvrtka bila jedan od četiri velika opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin, a među kojima je bila i Plinara istočne Slavonije. Preko Plinare istočne Slavonije Škugor je, prema ranijim optužbama, jeftino prodavao plin OMS Ulaganjima, koja su ga potom po višestruko većim cijenama prodavali inozemnoj tvrtki DXT International iz Luksemburga te ostvarivali enormnu zaradu.

Jesu li na sličan "operirali" i preko EVN Croatia plina, koji je ima ulogu poput Plinare istočne Slavonije, samo za područje Dalmacije, uskoro bi se trebalo doznati.

- Ovo mi je prvi glas da je Stjepan Leko uhićen - rekla nam je Sandra Hančić, odvjetnica Damir Škugora u "plinskoj aferi" a vijest o uhićenju zatekla ju je nakon održanog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu u nekom drugom predmetu.

Leko je u aktualnom postupku kojeg vodi USKOK u kojem je Škugor kao direktor Plina i energije INA - Industrija nafte d. d. ispitan kao svjedok na okolnost prodaje plina jednoj drugoj tvrtki, a on je bio nadređen Škugoru.

O današnjoj akciji oglasio se i USKOK.

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su nastavka kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kazneno djelo pranja novca.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", priopćio je USKOK.

Ministar Malenica: Očito su došli do ovoga dok su istraživali predmet Škugora

Nova uhićenja komentirao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Rekao je da ona neće utjecati na Vladu, jer Vlada podržava rad neovisnih tijela.

- Kada su istraživali predmet gospodina Škugora očito je da su došli i do ovoga predmeta, poručio je Malenica, prenosi HRT.

Dodao je da mu je teško komentirati slučaj, jer još nije vidio o čemu je točno riječ.

- Ali kažem, neovisna tijela rade svoj posao, rekao je.

Ministar Malenica naglasio je kako je Vlada jasno rekla da nije zadovoljna sustavom upravljanja i odlučivanja u INA-i.

- Kada se dogodio predmet gospodina Škugora, to smo jasno rekli i na tome ćemo raditi i iz tog razloga imamo promjene u Upravi INA-e, istaknuo je.

Od novih članova očekuje se da promijene način upravljanja, ali i kontrole samih procesa unutar INA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2022 12:25