BONITETNA AGENCIJA

Zbog političke nestabilnosti i sve većeg nepovjerenja Vladi pada kreditni rejting Hrvatske

I dalje spadamo u zemlje s blagim rizikom poslovanja, ali sada smo, za razliku od prije, pri samom dnu

ZAGREB - Bonitetna agencija Dun & Bradstreet (D&B) promijenila je trend za Hrvatsku iz rastućeg u padajući, ali je istodobno zadržala postojeći rejting DB3d, čime je i dalje svrstana među zemlje s blagim rizikom poslovanja, ali je pri samom dnu.

Razlog za obranu trenda obrazlažu političkom nestabilnošću te sve većim nepovjerenjem Vladi.

“Koalicija gubi potporu, dok premijerki Jadranki Kosor pada popularnost unatoč tome što nije rezala troškove plaća, mirovina i socijalnih davanja u rebalansu budžeta”, poručuju iz D&B-a.

BDP i dalje pada

Pad popularnosti premijerki otežava i upravljanje HDZ-om koji više nije u istom sastavu kao na prošlim izborima.

Ništa bolje nije ni s ekonomskim prilikama. Ta bonitetna agencija, čije su ocjene ponajprije namijenjene ulagačima u realni sektor, primjećuje da je BDP zabilježio pad šesti kvartal zaredom, jednako kao investicija i potražnja. Kako bi oživjela ekonomiju, Vlada je stavila u proceduru nekoliko investicijskih projekata koje bi trebala izvoditi javna poduzeća, ali D&B je skeptičan oko realizacije tih projekata zbog nedostatka sredstava i birokratskih zapreka.

Pozitivnim se ocjenjuje to što će Europska investicijska banka osigurati 200 milijuna eura za poboljšanje infrastrukture prije ulaska u EU. Ocjene bonitetne agencije D&B ponajprije su namijenjene ulagačima u realnu ekonomiju pa njihovo pogoršanje nema tako izravan negativan utjecaj na ekonomiju kao što bi to bilo u slučaju da ih je snizila jedna od tri međunarodne rejting agencije čije su ocjene namijenjene ulagačima u državne obveznice.

To bi odmah poskupjelo zaduživanje zemlje.

Pad u spekulativni rang

Snižavanje ocjene značilo bi pad u spekulativni razred, a to je uputa kupcima obveznica da je njihov potez vrlo rizičan i da postoji mogućnost da zemlja neće moći vratiti novac.

Nova izvješća te tri rejting agencije očekuju se idućih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:19