PREBIJANJE DUGOVA

ZBOG POREZNOG DUGA HRT OSTAJE BEZ VILA U DUBROVNIKU Odbili su im 80 milijuna kuna od oko 300 milijuna duga

Prema još neslužbenim informacijama, HRT je već prepustio državi Vilu Dubravka koju sada koristi Hrvatski radio i Vilu Čingrija u kojoj je dopisništvo Hrvatske televizije

Hrvatska radiotelevizija zbog poreznog duga državi ostat će bez nekretnina u Dubrovniku. Prema još neslužbenim informacijama, HRT je već prepustio državi Vilu Dubravka koju sada koristi Hrvatski radio i Vilu Čingrija u kojoj je dopisništvo Hrvatske televizije, piše slobodna Dalmacija .

Sve se to navodno odvijalo iza zatvorenih vrata koji dan prije negoli je Hrvatska ušla u EU. Država navodno preuzima “Čingriju” za rezidencijalne potrebe, a Radio Dubrovnik i HTV-ovo dopisništvo u Dubrovniku trebaju vrlo skoro preseliti u zgradu Fine.

300 milijuna kuna duga

Sukladno procijenjenoj vrijednosti nekretnina HRT-a država je navodno odlučila odbiti 80 milijuna kuna od oko 300 milijuna ukupnog poreznog duga koji HRT ima za razdoblje od 2004. do 2008. godine.

Ovu informaciju nisu međutim htjele potvrditi zainteresirane strane. Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin-Jelenc navodi kako te informacije „u ovom trenutku ne može komentirati a osobito ne potvrditi. Onog trenutka kada po pitanju Vile Čingrija u Dubrovniku bude nekih promjena, o njima ćemo obavijestiti javnost“, kaže glasnogovornica HRT-a dok iz Vladina ureda upit prosljeđuju Poreznoj upravi i glasnogovorniku Marku Nenadiću.

On međutim potvrđuje kako je „taj proces u tijeku te da o tome zasad ne može dati više informacija“. No nije tajna kako HRT već dulje vrijeme ima namjeru prodati nekretnine koje može i koje mu ne trebaju kako bi namirio porezni dug. Ne radi se samo o nekretninama u Dubrovniku već i u Rijeci i Zagrebu.

Do sada se po pitanju prodaje u Dubrovniku spominjala samo Vila Čingrija bjer je Vila Dubravka, u kojoj je Radio, opterećena sudskim sporom s bivšim vlasnicima zgrade kojima je nacionalizirana. Lani se u slučaj s preuzimanjem Vile Čingrije uključio i Grad Dubrovnik, pa je i jesenas dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić o preuzimanju vile raspravljao s ministrom financija Slavkom Linićem u Dubrovniku.

Grad bi ‘Čingriju’ iznajmio ugostiteljima

Podsjetimo kako je Vlahušić za Linićeva posjeta izjavio kako bi u slučaju preuzimanja Čingrije Grad vilu iznajmio za ugostiteljski prostor s parkom u stilu kavane “Dubravka”, a od dijela najamnine bi se državi vraćao dio HRT-ova duga. Hateveovci bi se iz Čingrije preselili u gradske prostore u „Pentagonu“. Od te namjere nisu odustali.

- Stav Grada Dubrovnika po pitanju Vile Čingrije ostao je isti, ona bi se trebala predati Gradu, a Grad bi HTV-ovu dopisništvu osigurao zamjenski i funkcionalniji prostor. Potom bi se prostor Vile Čingrije prenamijenio i dobio širu društvenu namjenu te postao dostupan svim građanima Dubrovnika i njihovim gostima. Grad Dubrovnik svoj je zahtjev uputio AUDIO-u, Agenciji za upravljanje državnom imovinom. Sabor RH nedavno je usvojio Strategiju o upravljanju državnom imovinom, a donošenjem Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske vjerujemo kako će se procesi namjene ubrzati, a nekretnine u vlasništvu države koristiti u skladu s općim interesom - navode u odgovoru iz Ureda gradonačelnika.

Kakav je model predaje HRT-ovih nekretnina državi pronađen, i koliko je poreznoga dugova javne televizije time zaista namireno, doznat ćemo valjda za koji dan kada „proces završi“. Za sada se više ne spominje ni otpuštanje koje je kao i prodaja nekretnina dio Plana restrukturiranja HRT-a.

Dodajmo kako se do sada nije spominjala ni potreba države da u Dubrovniku ima rezidencijalni objekt, jer je i Vilu Banac u Lapadu, koja je nedavno vraćena nasljednicima bivših vlasnika, vrlo malo koristila za protokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:12