DAMIROVA AGONIJA

‘Zbog potresa su mi srušili kuću. Izgradnja nove? Pogledajte koliko traže za kvadrat...‘

Trebao je biti prvi Zagrepčanin kojem je država nakon potresa sagradila zamjensku kuću od 55 kvadrata. I dalje čeka

Damir Metelko; kontejner na parceli gdje je bila kuća

 CROPIX

Iako je 62-godišnji Damir Metelko trebao biti prvi Zagrepčanin kojem je država nakon potresa, što je prije tri godine pogodio Zagreb, sagradila zamjensku obiteljsku kuću od 55 četvornih metara, to se do danas nije dogodilo. Sad opet, kaže, čeka izradu novog projekta jer prema starom projektu cijene su za izvođenje radova "letjele u nebo".

Jutarnji list je, naime, krajem 2022. godine pisao da su ponude za gradnju Metelkove kuće prema starom projektu, na adresi Koritača 21, nerealno visoke. U to vrijeme u Fondu su imali ponudu na 2,040.310 kuna, a procijenjena vrijednost nabave bila je 680.590 kuna, pa je postupak bio ponovno poništen. Metelko danas, kaže, ne gubi nadu.

"Tehnička etaža"

- Izmijenila su se tri ministra, a ja sad opet čekam projekt, no rekli su mi da bi mogao biti gotovo do 15. travnja - nada se Metelko. Tvrdi da su mu u Ministarstvu objasnili da je problem u takozvanoj tehničkoj etaži starog projekta radi koje su ponude bile toliko visoke.

- Ne znam o čemu se točno radi, ali nadam se da će ovaj put biti bolje - strpljivo će Metelko. Kad smo krajem 2022. godine s njim razgovarali, kazao je:

- Država je prije više od 18 mjeseci srušila moju obiteljsku kuću koja je 2020. stradala u potresu i do danas nije uspjela pokrenuti gradnju nove, a da me u tih godinu dana nitko iz Ministarstva graditeljstva nije nikad nazvao i rekao mi barem tri riječi. Komunikacija s ljudima iz Ministarstva se, kaže, otada popravila, ali rezultat je i dalje isti - nema kuće.

Jutarnji list je, naime, proučio tada sva tri natječaja Fonda za obnovu za "Izvođenje radova gradnje zamjenske obiteljske kuće", koji su bili raspisani u veljači prošle godine te u travnju i kolovozu.

Procijenjena vrijednost prve nabave za gradnju te zamjenske obiteljske kuće od 55 četvornih metara, a sukladno odredbama tada važećeg Programa mjera, iznosila je samo 373.370,58 kuna bez PDV-a.

U tom postupku bila je donesena odluka o poništenju postupka, jer je na natječaj došla samo jedna ponuda, i to tvrtke Titan Constructa d.o.o. iz Zagreba, s ponudom od 1,420.498 kuna bez PDV-a, odnosno 2856 eura po četvornome metru bez PDV-a.

Ta tvrtka je u međuvremenu ušla u postupak predstečajne nagodbe. Na drugi natječaj, raspisan u svibnju prošle godine, nije se, pak, nitko javio te je opet donesena odluka o poništenju postupka. I konačno, na treći natječaj stigla je također samo jedna ponuda, i to tvrtke Temporium gradnja d.o.o., koja je iznosila 2,040.310 kuna bez PDV-a, odnosno 4102 eura po četvornome metru bez PDV-a, a procijenjena vrijednost nabave iznosila je 680.590,47 kuna bez PDV-a.

Cijene rastu

Stoga je opet, 26. listopada 2022., donesena odluka o poništenju postupka. U obrazloženju stoji da je "ponuditelj dostavio ponudu koja nije u skladu s odredbama Poziva za dostavu ponuda budući je cijena zaprimljene ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave te prelazi osigurana sredstva".

S obzirom na to da cijene iz natječaja u natječaj samo rastu, nazvali smo tada i tvrtku Temporium gradnja d.o.o. kako bismo ih pitali zašto je njihova ponuda tako visoka te zbog čega su se uopće javili na natječaj kad su znali koja je njegova vrijednost. Direktor tvrtke Matej Bungić rekao nam je tada da su poslali ponudu jer su sastavili troškovnik te da su ga i poslali kad su već uložili trud, da "ne propadne".

- Naše ponude ovise o procjenama cijene materijala čija vrijednost stalno raste pa pokušavamo to uračunati u našu ponudu, posebno u ovakvim projektima koji se sigurno neće realizirati u kratkom roku od potpisivanja posla - objasnio nam je direktor Bungić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:20