ANA-MARIJA PETIN

ZBOG POTRESA U OPORBI VLADAJUĆI BI MOGLI OJAČATI VLASTITE REDOVE Potpredsjednica HSS-a okreće se protiv Beljaka, svi se pitaju hoće li podržati HDZ

Ana-Marija Petin i Krešo Beljak snimljeni na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP se raspada, HDZ izbacuje svoje članove, HNS se raskolio prije godinu dana, a mira nema ni u HSS-u, u stranci koju je predsjednik Krešo Beljak udaljio od HDZ-a i sasvim približio ljevici i SDP-u, na temelju čega je i dobio čak pet saborskih mandata na prošlim izborima.

Nakon što je prije nešto više od mjesec dana na sjednici Regionalne organizacije Slavonija, koja okuplja HSS-ovce iz pet slavonskih županija, 13 od 15 članova zatražilo Beljakovu suspenziju zbog tvita u kojem je Thompsona prozvao da je “smeće fašističko”, a Predsjedništvo na telefonskoj sjednici velikom većinom odbilo suspendirati predsjednika, Ana-Marija Petin, potpredsjednica stranke, saborska zastupnica HSS-a i gradonačelnica Orahovice, kažu neki izvori iz HSS-a, mogla bi napustiti stranku i pridružiti se HDZ-ovoj saborskoj većini. Baš u trenutku kada HDZ izbacuje Darka Milinovića, koji bi se mogao vratiti u Sabor i raditi probleme Andreju Plenkoviću, jer bi u tom slučaju saborska većina spala na minimalnih 76 ruku, ruka Ana-Marije Petin dobro bi im došla.

Sukob

I iako su neki naši sugovornici iz HSS-a uvjereni da je to već gotova stvar i da je Petin već imala razgovore s glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem, HSS-ovci koji su bliski Petin to demantiraju i kažu da ona ne izlazi iz stranke, niti će podržavati HDZ u Saboru. I neki Beljaku bliski sugovornici kažu da priča još nije gotova i da će Beljak možda uspjeti pomiriti sve zaraćene strane. Ali izvori koji su bliski Petin priznaju da problemi s Beljakom postoje i nadaju se da će se to što prije riješiti, ali unutar stranke. Petin je, kažu, nezadovoljna činjenicom da Beljak stranku zaokreće oštro ulijevo, a da bi HSS trebao biti zaštitnik obitelji, tradicije i vjere.

- Bila je na sastanku kod Jandrokovića, ne znam što je tamo radila ako ne misli podržati HDZ-ovu većinu - kažu izvori iz HSS-a.

No, oni HSS-ovci skloni Petin tvrde da to nije točno te da problema ima, ali ih žele rješavati unutar stranke.

- Krešo Beljak je predsjednik stranke i nitko ga ne misli rušiti, Petin ne izlazi iz stranke, niti će podržati HDZ, ali problema ima i Beljak bi trebao biti toga svjestan - kažu naši sugovornici.

Dodaju kako je u ono vrijeme odluka o koaliciji sa SDP-om bila ispravna, ali “sve u svoje vrijeme”, odgovaraju kada ih pitamo treba li se i dalje vezivati uz SDP.

- Većina slavonskih HSS-ovaca misle da je i onaj tvit bio bespotreban. O suspenziji se odlučivalo na telefonskoj sjednici, a prava, na kojoj želimo raspravljati o problemima, još nije održana. Nadamo se da će predsjednik promijeniti svoj stav i ne bismo govorili o raskolima i potresima, nego o unutarstranačkim raspravama - kažu izvori bliski Petin.

Željko Lenart, drugi potpredsjednik HSS-a, također jedan od pet saborskih zastupnika, kaže da apsolutno stoji iza Beljaka, on i ostali saborski zastupnici, s iznimkom Ana-Marije Petin koja jest, kaže, sastančila s pobunjenicima iz Slavonije, odakle je i ona sama

Slavonska grupa

- Predsjednik ima većinu u Predsjedništvu, što smo vidjeli i po odluci da ga se ne suspendira zbog tvita. Četiri naša zastupnika, Beljak, Vladović, Madjer i ja smo stabilni, a vidjet ćemo što će biti s Ana-Marijom, koja je sastančila s ovom ekipom iz Slavonije, ali nisu donesene nikakve odluke. Jedino mjesto za raspravu je stranka, sve ostalo su kuloarske priče. Gledajte, kad se stranka pročišćava, uvijek je netko nezadovoljan - poručuje Lenart. On smatra da je tu i golemi utjecaj HDZ-a koji ponovno pokušava destabilizirati HSS kada ima odličan rejting od 4,5 posto i kada im je svaka ruka u Saboru bitna. - Ne želimo se prodavati. Ali mi nismo ljevičari, kako nas prozivaju. S Ana-Marijom normalno komuniciram i vjerujem da će se problemi riješiti. No, ako i dođe do razlaza pod utjecajem HDZ-a, HSS će ostati i nas četvero ostajemo u oporbi - tvrdi Lenart. Jedan njegov stranački kolega iz vrha stranke optimist je, kaže, i vjeruje da će se svi problemi riješiti unutar stranke.

- Uvijek je bilo zadovoljnih i nezadovoljnih, ali nastojimo imati razmjenu mišljenja unutar stranke - kaže naš sugovornik iz vrha HSS-a te otkriva da će se sjednica Predsjedništva održati nakon tradicionalnog HSS-ova hodočašća u Mariju Bistricu, koje je sredinom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:06