ZORAN MILANOVIĆ

‘Zbog premijera trpe poslovi, recimo ovo s diplomacijom.... pripremite se za cirkus u Okučanima‘

Kad uzurpator ovlasti Jandroković, poznatiji kao civilizirani, odluči onda ćemo raspravljati o Zlati Đurđević, rekao je.
Zoran Milanović
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Križevaca nakon čega je dao izjave za medije, prenosi N1.

Komentirao je incident sa skidanjem hrvatske zastave u Beogradu.

“Mislio sam da je to čuvani objekt, u Hrvatskoj se to ne bi dogodilo. A što se tiče ambasadora, on je sluga hrvatskih manjina gdje god ih ima”, kazao je Milanović.

Hrvatska već osam mjeseci ne šalje diplomate na dužnost, a Milanović kaže da premijer Plenković još uvijek nije odobrio njegov prijedlog diplomata.

“To tako funkcionira dok je on jeo kroasane u Bruxellesu. I to je način da kontroliram kadrovsku politiku u vrhu hrvatske diplomacije. Osam mjeseci mi već čekamo. To je pomalo sadističko ponašanje. To bi trebalo već završiti”, kazao je predsjednik.

“Neće se o tome razgovarati već će se u duhu višegodišnje prakse sjesti i dogovoriti. Neće baš sve HDZ kontrolirati. Nema popisa, mora se sjesti i razgovarati”, poručio je Milanović.

Predsjednik je komentirao i slučaj iz Jasenovca s predsjednikom Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

“Jučer je (Franjo) Habulin morao odbiti šetnju. Došlo mi je da vratim povelju koju sam dobio od Antifašista. On je došao autom predsjednika ureda i otišao”, komentirao je Milanović.

“Čovjek izbjegava zajedničko obilježavanje, sad se pripremite na cirkus u Okučanima, tu će biti veselje i radosti”, rekao je Milanović govoreći o Andreju Plenkoviću i komemoraciji u Jasenovcu.

Dodao je da ne izbjegava on zajedničko obilježavanje te da su obojica cijepljeni pa ne vidi problem.

"Zbog njegovog odnosa trpe poslovi. Nisam ja taj koji je odbio zajedničko obilježavanje u Jasenovcu ili na Plitvicama. On je cijepljen, ja sam cijepljen, gdje je problem? Ja dajem sve od sebe, ne mogu ja to kontrolirati, a ovo u vezi diplomacije... tu se radi o obiteljima koje već osam mjeseci ne rade ništa", komentirao je predsjednik svoj odnos s premijerom.

Govorio je i o tome kada bi se moglo raspravljati o Zlati Đurđević kao kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Kad uzurpator ovlasti Jandroković, poznatiji kao civilizirani, to odluči. To će sigurno biti nakon lokalnih izbora. Radi se o izvrsnoj kandidatkinji koju su pokušali difamirati na osobnoj razini oko uloge u lex Perković”, kazao je Milanović i dodao:

“Ljude koje ne bi trebalo izručiti za nekakva djela koja su u zastari, džepare, ne ubojice, mi ih izručujemo i nitko drugi u Europi. Posljedice tog lex Perkovića, Tuđmanovih udbaša, zbog nekakvog imigranta, rezultira time da Hrvatska 8 godina izručuje svoje državljanje šapom i kapom. Ja ih ne kanim pomilovati, ali hrvatski ljudi, možda ne najuzorniji građani, kao zadnji tanki ćumur iz Bosne idu u vagonima, a drugi nama odbijaju. Osam godina to traje da bi se štitile stražnjica nekolicine sudaca koji su u toj zavjeri sudjelovali. Dosta je to, ukinite to.”

Milanović tvrdi da je Habulin ucijenjen.

“Apsolutno je ucijenjen, čovjek je umro od straha. Ništa ne traje desetljećima, bio sam premijer. Antifašisti su stalno tretirani kao 13. prase, a Habulin je u strahu da će mu Plenković uskratiti ono što mu je obećao na sastanku prije dva tjedna”, kazao je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 21:52