LOKACIJE POD NADZOROM

Zbog ptičje gripe preventivno usmrćeno 145 životinja, uvedene zone ograničenja u Zagrebu i ZG županiji

U ovoj godini ovo je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Republike Hrvatske.
 Državni inspektorat

Zbog sumnji na pojavu influence ptica na jednom gospodarstvu u Gornjem Stupniku na području Zagrebačke županije, proteklih dana Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provela je mjere kontrole i usmrtila preventivno 145 životinja! Prokazano gospodarstvo ujedno je stavljeno pod nadzor radi sprječavanja daljnjeg širenja bolesti životinja, a ujedno je zabranjeno premještanje i promet životinja.

- U skladu s člankom 12. stavcima 1. i 2. Delegirane uredbe Komisije (EU) 2020/687 na predmetnom gospodarstvu provedeno je preventivno usmrćivanje sve peradi. Ukupno je usmrćeno 145 životinja od čega 128 patki, 16 kokoši i gusaka te je neškodljivo zbrinuto 87 komada jaja, dok je gospodarstvo pojačano dezinficirano. Preostale mjere ovisit će o konačnom rezultatu laboratorijske analize o patogenosti virusa, a Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i područja (naselja) u zoni ograničenja (zona zaštite u radijusu od tri km od zaraženog gospodarstva i zona nadziranja u radijusu od 10 km od zaraženog gospodarstva) u kojima će se provesti dodatne mjere u cilju ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti - kažu iz Državnog inspektorata.

image
Državni inspektorat

Inače, u ovoj godini ovo je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Republike Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je odredilo zonu ograničenja, koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta.

Tako se u zoni zaštite do 6. prosinca ove godine nalaze dvije gradske četvrti na području grada Zagreba - Brezovica i Novi Zagreb-zapad, a na području Zagrebačke županije više naselja na području tri općine - općine Samobor (naselje Rakov potok); općine Stupnik (naselja Donji i Gornji Stupnik te Stupnički Obrež), te općine Sveta Nedjelja (naselja Kalinovica, Kerestinec, Mala Gorica i Žitarka).

Ta područja su do 6. prosinca u zoni zaštite, a nakon toga od 7. do 15. prosinca, postaju područja zone nadziranja, objašnjavaju iz Ministarstva.

image
Državni inspektorat

Izvijestili su i kako su u zoni nadziranja do 15. prosinca ove godine dvije gradske četvrti s područja grada Zagreba - Podsused-Vrapče i Stenjevec, kao i više naselja u šest općina Zagrebačke županije - općini Jastrebarsko (naselje Stankovo); općini Klinča Sela (naselja Beter, Donja Purgarija, Donja Zdenčina, Goli Vrh, Gonjeva, Gornja Purgarija, Gornja Zdenčina, Klinča Sela, Kozlikovo, Kupinec, Novo Selo Okičko, Poljanica Okićka, Repišće i Tržić); općini Pisarovina (naselje Bratina); općini Samobor (naselja Celine Samoborske, Cerje Samoborsko, Dolec Podokićki, Domaslovec, Drežnik Podokićki, Falašćak, Farkaševec Samoborski, Galgovo, Gradna, Hrastina Samoborska, Kladje, Klake, Konšćica, Mala Rakovica, Medsave, Molvice, Pavučnjak, Petkov Breg, Podgrađe Podokićko, Samobor, Savršćak, Slavagora, Sveti Martin pod Okićem, Velika Rakovica i Vrbovec Samoborski); općini Sveta Nedjelja (naselja Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Novaki, Orešje, Rakitje, Srebrnjak, Strmec, Sveta Nedjelja i Svetonedeljski Breg); te općini Zaprešić (naselja Šibice, Ivanec Bistranski i Zaprešić).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:47