RAVNATELJSTVO POLICIJE

ZBOG RAKETIRANJA BANSKIH DVORA PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA PROTIV ŠEST OSOBA Sam napad izveo je hrvatski državljanin iz Požege!

Fotografija izložena u Muzeju grada Zagreba
 Hrvoje Knez/CC

U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije.

Obavještajne službe VSOA i SOA-e tijekom 2016. uspjele su doći i ispitati osobe koje su imale saznanja o napadu na Banske dvore, a ispitane su u Hrvatskoj te su preko njih došle i do vjerodostojne dokumentacije tadašnje JNA o raketieranju bankih dvora.

- Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljanin RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA. Prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali i planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH - rekao je na početku pressice Ante Gudelj iz krim policije, piše N1.

Gudelj je kazao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom koju im je dostavio obavještajac.

- U tom je napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna. Policija je, istina, nakon 26 godina, procesuirala šest počinitelja teškog kaznenog djela. Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a drugo kazneno djelo odnosno još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva - kazao je Gudelj.

Šestorica prijavljenih su LJ.B. (78) general-major zapovjednik 5. vazduhoplovnog korpusa, S.J. (68) pukovnik, u ono vrijeme načelnik odjela u Komandi ratnog zrakoplovstva i protuvazdužne obrane JNA, Đ.M. (62) načelnik štaba 105. lovačkog bombarderskog avijacijskog puka iz Zemunika koji je bio izmješten u Udbini, Č.K. (66)kapetan prve klase referent u 2. detašmanu kontraobavještajne grupe RZ i PVO-a, koji je dojavio informaciju o sastanku Tuđmana, Markovića i Mesića. Tu je i R.D. (61) pilot kapetan prve klase zapovjednik eksadrile u 105. puku i D.L. (59) pilot u 105. puku.

Posljednji navedeni je Davor Lukić, hrvatski državljanin iz Požege koji je tada bio jedan od najboljih pilota ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a sada radi kao civilni pilot za jednu aviokompaniju u JAR-u. Dio njegove obitelji nalazi se još uvijek u Hrvatskoj. Ostala petorica, sumnja se, nalaze se u Srbiji i Republici Srpskoj.

Jurica Ilić, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika rekao je da pravosudna tijela Republike Srbije nisu surađivala u ovoj istrazi i kako su svih šest osumnjičenih nedostupni hrvatskim vlastima. Za njima će biti raspisana međunarodna tjeralica, a građanski odjel državnog odvjetništva pokrenut će i postupak za naknadu štete pričinjene prilikom raketiranja banskih dvora. Za sve osumnjičene zatražit će se određivanje istražnog zatvora, a svima su dodjeljeni i branitelj i po službenoj dužnosti.

Na pitanje zašto je istraga trajala tako dugo, rečeno je da se sada 'zatvorio materijal s dokazima' i da otegotna okolnost bila to što se radi o visoko rangiranim dužnosnicima bivše JNA 'koje je godinama okruživao zid šutnje a koji je trebao probiti'.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je avion koji je bombardirao Banske dvore poletio iz Udbine, a da je pilot koji je izvršio napad državljanin RH. Istražiteljima je poznato da on danas radi kao aktivni civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:05