POZIV ZA POMOĆ

Zbog smrti B. Lapthorne napravio iPhone aplikaciju 'I am safe"

Aplikacija nazvana „Siguran sam" funkcionira tako da se u slučaju potrebe aktivira slanje glasovne, sms i mail poruke unaprijed određenoj listi s imenima pet članova obitelji i prijatelja. Uslugu prati i Google map

Tragična smrt australske studentice Britt Lapthorne prije godinu dana u Dubrovniku navela je 64-godišnjeg Tima Hinea iz Melbournea da razvije iPhone aplikaciju koja obitelj odmah alarmira ako su njihovi najmiliji u problemima bilo gdje u svijetu.

Aplikacija nazvana „Siguran sam“ funkcionira tako da se u slučaju potrebe aktivira slanje glasovne, sms i mail poruke unaprijed određenoj listi s imenima pet članova obitelji i prijatelja.

Uslugu prati i Google map preko koje se locira mjesto s kojeg se poruka šalje. Aplikacija, prema australskim medijima, košta nešto više od tri američka dolara, no njezin autor navodi kako se u njezinu kreiranju nije povodio željom za zaradom, već ga je vodila želja da se više nikome ne dogodi tragedija kakva se prije nešto više od godinu dana dogodila mladoj Australki u Dubrovniku.

Naime, obitelj 21-godišnje Britt Lapthorne za njezin je nestanak doznala tek nakon šest dana. Australske nadležne službe u alarmiranju obitelji spriječio je zakon te zemlje koji sadrži i odredbe o privatnosti. Kako se taj zakon u ovom slučaju pokazao potpuno lošim, australskom je parlamentu ovih dana predstavljen posebni zakon nazvan po Britt Lapthorne.

Njime bi se australskim obiteljima omogužilo da odmah dobiju informaciju u slučaju nestanka nekog njihova člana bilo gdje u svijetu. Australski mediji prenose riječi Tima Hinea kako je do sada prodao nekoliko stotina iPhone aplikacija „I am safe“ kupcima iz 38 zemalja svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:08