IVONA MILINOVIĆ

ZBOG SRAMOTNE IZJAVE O SRBIMA I VRBAMA RIJEČKA GRADSKA VIJEĆNICA IZBAČENA IZ HDZ-a Još donedavno tvrdila da joj se ovakav scenarij čini nevjerojatnim

Ivona Milinović
 screenshot YT

Časni sud primorsko-goranskog HDZ-a jednoglasno je donio odluku o isključenju riječke gradske vijećnice Ivone Milinović iz HDZ-a, piše Novi list.

Na taj je način okončana višemjesečna politička agonija koja je započela gostovanjem Ivone Milinović u jednom podcastu koje je završilo na najgori mogući način - njezinim izjavama o Srbima i vrbama.

Podsjetimo, Ivona Milinović je prilikom gostovanja u "Podcastu Velebit" iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide 'Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba' rekla je kako je neprimjereno pjevati takve pjesme "i davati Pupovcu argument da sutradan plače, 'evo su Hrvati fašisti'. - Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40, izjavila je u emisiji Milinović.

Milinović je na upit Novog lista poručila da nije dobila nikakvu službenu obavijest i da ne bi željela ništa komentirati u ovom trenutku. Ona je na konferenciji za novinare prije otprilike mjesec i pol dana, nakon što je podnijela ostavku na mjesto predsjednice Odbora Gradskoga vijeća za nacionalne manjine, ocijenila da ne bi trebalo biti nikakve stegovne mjere u njezinom slučaju, zbog toga što su njezine izjave, kako tvrdi, izvučene iz konteksta, zato što je krenula predizborna kampanja za predsjedničke izbore, a očekuju se i unutarstranački izbori, te je još jednom naglasila da se ispričava svima koje je povrijedila.

Tada na pitanje hoće li vratiti mandat u Gradskom vijeću nije željela ni odgovarati jer joj se scenarij isključenja činio nevjerojatnim, a takvo njezino samopouzdanje su, kako piše Novi list, u riječkom HDZ-u tumačili njezinom procjenom da će dobiti podršku Davora Ive Stiera, s kojim je u dobrim odnosima još od kada je radila u njegovom kabinetu u Europskom parlamentu. No, ta procjena se, kako se čini, pokazala pogrešnom.

Predsjednik riječkoga HDZ-a Lucijan Vukelić kaže da mu je žao kada se isključuje bilo koji član HDZ-a, ali da je u ovom slučaju odluka Časnog suda logičan epilog nečijih postupaka koji su za svaku osudu.

- Mi smo kao Predsjedništvo riječkog HDZ-a rekli svoje i zatražili očitovanje Županijskog časnog suda. Odluka je jednoglasno donijeta i ne bih je previše komentirao, izjavio je Vukelić.

Novinari su ga pitali što će biti s vijećničkim mandatom i hoće li HDZ tražiti da ga Ivona Milinović vrati.

- Kao što znate, vijećnički mandat pripada osobi, a ne stranci. Zbog toga je odluka na Ivoni Milinović. Podsjetio bih samo da je svojevremeno naš županijski politički tajnik Dinko Beaković vratio mandat gradskoga vijećnika PGS-u nakon što se učlanio u HDZ. Dakle, riječ je o moralu i osobnoj odluci pa ne bih prejudicirao što će Ivona Milinović napraviti jer je to isključuvo njezina odluka, naglasio je Vukelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:36