BLOKIRANA IMENOVANJA

Zbog sukoba unutar Vlade, već šest mjeseci ne mogu odabrati novog ključnog čovjeka za privatizaciju

Goran Marić i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 7. siječnja formalno je bez rukovodeće osobe jer je aktualnom ravnatelju Mirku Volareviću istekao mandat i Ugovor o radu, a Vlada još nije imenovala novog šefa bivšeg Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Problem je, kako doznaje Jutarnji od nekoliko izvora iz HDZ-a, nastao jer se u Vladi ne slažu oko toga tko bi trebao preuzeti CERP. Prema našim informacijama, koje smo provjerili iz više različitih izvora, premijer Andrej Plenković želi na to mjesto postaviti Milana Plećaša, diplomiranog pravnika koji trenutno radi kao pomoćnik predsjednice Fonda za naknadu oduzete imovine, Vesne Goluže, dok s druge strane ministar državne imovine Goran Marić želi da Mirko Volarević ostane šef CERP-a.

Tko odlučuje?

G. Marić je ujedno predsjednik Upravnog vijeća CERP-a, ali nije član Vladina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Vlada pak imenuje ravnatelja i zamjenika ravnatelja CERP-a na prijedlog Upravnog vijeća, a s obzirom na to da im se izbor ne poklapa, CERP je bez vodstva od 7. siječnja, a natezanja oko Volarevića i Plećaša traju već duže vrijeme, odnosno više od pola godine.

Mirko Volarević Ugovor o radu s CERP-om potpisao je 30. ožujka 2017., a 6. srpnja istekao mu je Ugovor. Tada je Upravno vijeće CERP-a na sjednici 7. srpnja donijelo Odluku u kojoj stoji da je dužan obavljati dužnost ravnatelja najdulje šest mjeseci i potpisali su novi Ugovor o radu s njim, koji je istekao prije četiri dana. A Upravno vijeće još je 22. svibnja 2017. donijelo Odluku o raspisivanju natječaja za čelnu osobu CERP-a, da bi 2. lipnja 2017. Ministarstvo državne imovine raspisalo i natječaj. Na natječaj su se javili i Volarević i Plećaš, oni su formalno-pravno zadovoljili uvjete natječaja, no ni nakon više od pola godine Vlada nije donijela odluku koga će postaviti na čelo CERP-a zbog neslaganja između premijera i ministra Marića. Uz to, kako doznajemo, i neke lokalne organizacije HDZ-a pobunile su se zbog Plenkovićeve namjere da na čelnu poziciju u CERP-u imenuje čovjeka koji nema nikakve veze sa strankom, s Vladom, a koji uz to, smatraju, nema ni iskustva u vođenju takve tvrtke koja se bavi prodajom državne imovine.

- O svemu odlučuje šef i kada on odluči, onda ćemo imenovati ravnatelja - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Dodaje da Plećaš nema nikakva iskustva da bi bio ravnatelj CERP-a.

S druge strane, neki u HDZ-u tvrde da je sadašnji ravnatelj Mirko Volarević blizak Mostu i da ga se zato žele riješiti, no izvori iz te stranke pak odlučno to demantiraju i kažu da jedina povezanost između Mosta i njega jest ta da je Volarević iz Metkovića, ali da nema nikakve veze s Mostom.

- Upravno vijeće sigurno neće Vladi predložiti Plećaša, pa Vlada sada može samo za još šest mjeseci produljiti mandat Volareviću - kaže pak jedan drugi sugovornik, koji poznaje situaciju u CERP-u.

Vladu smo pitali zašto još nije imenovan novi ravnatelj i kada će biti, zatim kako komentiraju činjenicu da u ovom trenutku CERP nema ravnatelja, je li točno da premijer podržava izbor Milana Plećaša za novog ravnatelja, te poznaju li se možda premijer i gospodin Plećaš otprije, kako pak tvrde neki u HDZ-ovim krugovima. “Odluku o izboru ravnatelja CERP-a donosi Vlada Republike Hrvatske, a na prijedlog Upravnog vijeća, sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom (članak 34, stavak 2)”, kratko su poručili iz Vlade.

Nema odgađanja

Pitali smo i ministra Gorana Marića je li točno da se protivi imenovanju kandidata za kojeg se premijer založio, ali su nam iz Ministarstva državne imovine poručili da ravnatelja CERP-a Vladi predlaže Povjerenstvo za strateška društva.

S druge strane, i aktualnom Upravnom vijeću Hanfe 26. siječnja istječe šestogodišnji mandat, a Jutarnji je već pisao da Vlada više ne želi na čelnom mjestu Petera-Pierra Mateka jer smatraju da nisu ništa napravili u slučaju Agrokor. Dakle, do 26. siječnja trebalo bi, doznajemo, biti izabrano novo peteročlano Upravno vijeće Hanfe s obzirom na to da tada istječe mandat sadašnjem Vijeću u kojem su uz Mateka još Branka Bjedov Kostelac, Silvana Božić, Gordana Letica i Mario Radaković. Upućeni kažu da se s imenovanjima u Hanfi ne bi smjelo odugovlačiti jer je riječ o instituciji koja takva odgađanja ne trpi. Naime, budući da Hanfa provodi nadzor nad poslovanjem burzi, investicijskih društava i izdavatelja vrijednosnih papira, brokera, nad Središnjim klirinškim depozitarnim društvom (SKDD) i slično, jasno je zašto bi bilo problematično da se na vrijeme ne imenuje novo Upravno vijeće. Članovi tog Vijeća biraju se na šest godina, a s obzirom na to da je Hanfa regulatorno i nadzorno tijelo, članove na prijedlog Vlade imenuje i razrješava Sabor.

Bitka za upravno vijeće

Prema informacijama iz krugova bliskih Vladi, u novo Upravno vijeće moglo bi ući, odnosno ostati dvoje dosadašnjih članova - Matekov zamjenik Mario Radaković i Silvana Božić. Prošle godine, kažu upućeni, među članovima Upravnog vijeća došlo je do raskola zbog slučaja Agrokor, te su se na jednoj strani našli Radaković, Božić i Kostelac, dok su na drugoj bili Matek i Letica, a taj raskol, navodno, nikada nije prevladan.

Velike šanse da uđu u Upravno vijeće Hanfe, kažu naši izvori, imaju i Morana Derenčinović Ruk, sadašnja voditeljica Direkcije za licenciranje i pravnu podršku u Sektoru za investicijske i mirovinske fondove, te Martina Sopta, docentica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Obje uživaju ugled u stručnim krugovima. Neki kažu da ih ne bi iznenadilo da Derenčinović Ruk postane i nova predsjednica Upravnog vijeća Hanfe. Kažu, naime, kako joj je prednost jer dolazi iz sustava s obzirom na to da u Hanfi radi već 7-8 godina, a navodno ima potporu i iz vrha Vlade. Doktorirala je na Pravnom fakultetu, a stručnjakinja je za investicijske fondove i tržište kapitala. Karijeru je, kažu upućeni, počela u SKDD-u, instituciji koju također očekuje niz promjena, posebno kad je riječ o usklađivanju s europskim regulativama. U kuloarima su se zadnjih mjeseci spominjala još neka imena koja bi mogla ući u Upravno vijeće Hanfe, ali se od nekih, doznajemo, odustalo u zadnji trenutak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:08