BIVŠI SANADEROV ČOVJEK OD POVJERENJA

Zbog svjedočenja Ivana Mravka smjenjuju ministra Branka Vukelića?

Marija Bistrica, 031010.Tradicionalno18. hodocasce vojno-redarstvenih snaga Republike Hrvatske u Mariju Bistricu.Na slici: ministar obrane Branko Vukelic govori prije Mise.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Branko Vukelić je otpisan! Nitko iz HDZ-a ga ne štiti, niti više računa na njega. Čeka se samo pogodan trenutak za njegovu smjenu jer u ovom trenutku još ne znamo tko bi ga mogao zamijeniti.

Prekomotni ministar

Osim toga, on je i sam shvatio da mora otići s ministarskog mjesta, a vjerojatno to i sam želi - tako u stranci ovih dana govore za aktualnog ministra obrane čije se ime povezuje s nizom afera - Brodosplit, Maestro, kamioni, TLM, gradnja “privatnog” mosta u Karlovcu, skandali unutar MORH-a...

Vukelićevo ime bilo je među prvima na listi i kad su se spominjale smjene u Vladi. Iako su tada neki isticali kako bi on mogao otići zbog zdravstvenih razloga, upućeniji su tvrdili kako su uteg ipak postale njegove afere.

U HDZ-u danas nemaju previše lijepih riječi za svog ministra. Opisuju ga kao ‘prekomotnog’ i iznimno ambicioznog čovjeka koji o poslovima za koje je bio zadužen i nije previše znao. Posebno kad je riječ o gospodarstvu o kojem, tvrde, nije znao gotovo ništa.

- Vukelić je ušao u Vladu samo zato što je jednom napravio dobar potez. Naime, u vrijeme sukoba Ive Sanadera i Ivića Pašalića, svrstao se odmah na Sanaderovu stranu, te poslije zbog toga bio i nagrađen. Najprije je postao glavni tajnik stranke, a potom i ministar - kažu naši izvori iz HDZ-a. Poslije je i sam Sanader shvatio kako je Branko Vukelić bio loš izbor za ministra gospodarstva jer se pokazalo da o tome doista ne zna ništa, niti to razumije.

Odluka da ga se postavi za ministra obrane bila je kompromis jer je Sanader tamo želio imati svog, pouzdanog čovjeka, doznajemo u stranci. Kako bilo, aktualni ministar se do sada uspješno izvlačio iz svih skandala, a neokrznut je prošao i u aferi Brodosplit.

Naime, nakon trogodišnje istrage podignuta je optužnica protiv osmero ljudi, ali ne i protiv ministra obrane koji je u to vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita. Vukelića se sumnjičilo da je potpisao ugovore zbog kojih je Brodosplit oštećen za 4,7 milijuna dolara. Zbog toga je 2007. SDP tražio njegovu smjenu s funkcije ministra gospodarstva.

Znao za privatizacije

No, jedino što je nakon toga uslijedilo bilo je micanje Vukelića iz Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. Iako se u prvi trenutak činilo da je riječ o smjeni, na kraju se ispostavilo da je tim potezom Vukelić, zapravo, izbjegao aferu Maestro. Tada ga je, naime, dio osumnjičenika iz te afere prokazao kao osobu koja je bila upućena u sve njihove ‘privatizacije’.

Također su ga spominjali i kao osobu koja je posredovala u privatizaciji Karlovačke industrije mlijeka u korist poduzetnika Ivana Šimića. Posljednja u nizu afera koje se vežu uz Vukelića je ona da je ministar obrane u svom rodnom gradu i to u najvećoj krizi dao sagraditi most vrijedan oko 50 milijuna kuna od kojeg nitko nema koristi, samo njegova obitelj.

Čovjek iz sjene

Hoće li se vješti ministar, koji je stalno u sjeni, izvući i iz afere TLM? Naime, bivši šef HEP-a, pokajnik Ivan Mravak, pred Uskokom je prozvao bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i Vukelića.

Brodosplit oštetio za 4,7 mil. dolara, a sebi sagradio most

- Afera Brodosplit - dok je bio predsjednik NO-a, potpisao je ugovore zbog kojih je ta tvrtka oštećena za 4,7 milijuna dolara

- Afera Maestro - Vukelić je bio u Upravnom odboru HFP-a, a dio osumnjičenika iz afere Maestro o njemu je govorio kao o osobi koja je znala za sve sporne privatizacije

- Privatizacija KIM-a - Navodno je posredovao u korist lokalnog poduzetnika Ivana Šimića

- Afera Kamioni - Tadašnjem glavnom inspektoru Oružanih snaga RH Jozi Milićeviću zabranio da javno govori o aferi, a navodno je tražio i da sjednica povjerenstva bude zatvorena za javnost

- Afera ‘privatni’ most - Na dionici brze ceste od Karlovca do Vukmaničkog Cerovca dao je sagraditi most za 50 milijuna kuna. Od mosta nema nitko koristi osim Vukelićeve obitelji

- Afera TLM - bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak prozvao je i Branka Vukelića. ( R. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:28