OPET SMETNJE

Zbog Talijana se ne vidi program RTL-a i Nove TV u zapadnoj Istri

Početkom prosinaca Talijani su uključili nelegalne odašiljače na što se RH bez uspjeha žalila
 Boris Kovačev/CROPIX

Pojedini dijelovi zapadne obale Istre, od Umaga do Rovinja, pa do Pule i dalje imaju smjetnje pri digitalnom prijamu TV signala. Uglavnom se mogu pratiti HRT 1, HRT 2, novi programi Doma TV i RTL 2, ali ne i Nova TV i RTL, koji bi trebali biti vidljivi na 28. UHF kanalu.

Nelegalni odašiljač

Problemi s prijemom telelvizijskog signala u većem su dijelu Istre počeli zapravo još početkom prosinca, kada su Talijani uključili nelegalne digitalne odašiljače, na što su se naše institucije, nažalost, bezuspješno žalile.

Naime talijanski su nelegalni odašiljači proradili na 28. i 53. kanalu UHF frekevencijskog područja mimo međunarodnih sporazuma i frekevncija dogovorenih u Ženevi 2006. godine. Tada je naime dogovoreno da 68. kanal pokriva Primorsko-goransku i Istarsku županiju i samim time ga Talijani ne bi smjeli koristiti bez dozvole Hrvatske. Kako bi se ipak omogućilo dobrom dijelu Istre gledanje svih programa potkraj prošle godine u centru Umaga je uključen 68. kanal, koji je međutim odmah pregažen uključenjem novog talijanskog odašiljača.

Međunarodni nivo

HAKOM je stoga poslao još jednu prijavu smetnji talijanskoj strani, a o svemu će se ponovno izvjestiti i nadležna ministarstva, koja bi cijeli problem trebala podići na višu međunarodnu razinu.

Pregazili i naše nove pretvarače

Iz HAKOM-a su danas priopćili da su privremeni DVB-T pretvarači u mrežu multipleksa A na kanalu K-68 postavljeni i u Rovinju, Vrsaru, Poreču, Novigradu, Plovaniji i Bujama dok se smetnje iz Italije ne uklone. No, mjerenja pokazuju da Talijani ometaju prijem svih nacionalnih programa u multipleksu A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:25