KORONAVIRUS

Zbog težeg stanja, u Šibensko-kninskoj županiji na snazi strože mjere

‘U domovima za starije i nemoćne osobe imamo 23 pozitivna korisnika, od kojih je šest hospitalizirano‘
Šibenik
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije rekao je u petak na konferenciji za novinare, sazvanoj zbog povećanog broja zaraženih, da je Nacionalni stožer prihvatio strože mjere koje su u županiji na snazi od jučer do 30. studenoga te da je stanje teže nego proteklih dana.

"Situacija je danas teža i lošija nego svih ovih dana jer imamo 77 novooboljelih (u međuvremenu se broj povećao na 79, op.a.). Imamo 336 aktivnih slučajeva i te velike brojke opravdavaju nove mjere koje smo donijeli i očekujemo da će postići željeli efekt tijekom trajanja", rekao je načelnik Blažević.

Kako je dodao, žao mu je što će nove mjere ostaviti traga na ugostitelje i one koji obavljaju gospodarsku djelatnost.

"Njihovom primjenom željeli smo postići da kroz 15 dana situacija s brojkama bude bolja te da neće biti potrebe za uvođenjem strožih mjera", rekao je načelnik Blažević te je izvijestio o stanju u ustanovama socijalne skrbi.

U domovima za starije i nemoćne osobe imamo 23 pozitivna korisnika, od kojih je šest hospitalizirano, te deset pozitivnih radnika i četvero radnika u samoizolaciji. U Cvjetnom domu u Šibeniku još je 12 aktivnih slučajeva od kojih se osam liječi u Domu, četvero korisnika je hospitalizirano. U domu u predgrađu Šibenika je 11 pozitivnih korisnika. Devet ih je još u Domu, dvoje je u bolnici. Domovi u Oklaju i Kninu imaju po jednog zaraženog ili nema pozitivnih osoba, i tu je situacija stabilna.

"Imamo i 423 učenika u samoizolaciji od ukupno 6834 učenika srednjih i osnovnih škola. Po modelu C nastavu prati 13 razrednih odjela. U Osnovnoj školi Pirovcu nastava se održava po modelu C i u područnoj školi 'Mirlović Zagora' do 16. studenoga. U ovom trenutku je sedam zaposlenika i šest djelatnika nenastavnog osoblja pozitivno na koronavirus, a 17 ih je u samoizolaciji. Ukupno je pet posto učenika u samoizolaciji", rekao je Blažević.

Ponovio je da strože mjere zabranjuju sve javne događaje i okupljanje više od 30 osoba na jednom mjestu. To ne vrijedi za sportska natjecanja jer se na takvim događajima najveći dopušteni broj natjecatelja i službenih osoba određuje prema natjecateljskom propisniku za svako natjecanje posebno.

Mjera koja je podignula najviše prašine jest ograničavanje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.

"Apeliram na sve gradove i općine, sve stožere civilne zaštite da preko svojih djelatnika izlaze na teren i provjeravaju provode li se mjere ili ne, a sve u cilju zaštite njih i njihovih građana", rekao je Blažević.

Predsjednik Županijske obrtničke komore i predsjednik Ceha ugostitelja Joso Smolić iznio je nekoliko prijedloga mjera kojima Grad može olakšati poslovanje obrtnicima i ugostiteljima.

"Neka do 1. lipnja iduće godine sve javne površine budu besplatne. Svi obrtnici i poduzetnici koji su u najmu, a vlasnik je Grad Šibenik, neka budu oslobođeni minimalno 50 posto tog najma do 1. lipnja 2021. Porez na potrošnju od 1. siječnja do 1. lipnja neka bude nula. S Gradskim parkingom pregovaramo da prva dva sata parkinga budu besplatna za sve koji dođu u staru jezgru te čekamo da Gradsko vijeće donese odluku", rekao je Smolić pozivajući na odgovornost sve građane, ugostitelje, poduzetnike i obrtnike u županiji.

Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankica Parat Baljkas ponovila je podatke o zaraženima. "Imamo 1333 zabilježene novooboljele osobe od početka epidemije, a od reaktivacije epidemije u lipnju 1239 zabilježenih oboljelih . Trenutno je u samoizolaciji oko 800 osoba, a aktivnih je slučajeva 336. Nakon što smo imali pogoršanje epidemiološke slike u kolovozu, u rujnu smo popravili situaciju zahvaljujući pooštrenim mjerama. Od 12. listopada do danas bilježimo pogoršanje situacije, čak brojevi rastu na tjednoj bazi puno više od onih u kolovozu", istaknula je i dodala da su tako imali od 150, 200 pa i više od 200 oboljelih na tjedan.

Pozvala je sve oboljele da budu iskreni kad je riječ o tome koga su izložili virusu i tko bi trebao u samoizolaciju.

"Ne smatramo da se njihove slobode ograničavaju jer osobna sloboda prestaje gdje ugrožavamo druge", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:04