UVRIJEĐENI

ZBOG TUĐMANOVE SLIKE HDZ NAPUSTIO SJEDNICU 'Pa što je ovo, mi bez toga ne možemo raditi!'

 Ivo Ravlić/CROPIX

Prva sjednica Gradskog vijeća Makarske održana "kod kuće", u upravnoj zgradi i novouređenoj vijećnici, protekla je samo uz nazočnost deset vijećnika pozicije, jer je oporbeni HDZ na samom početku napustio sjednicu, piše Slobodna Dalmacija .

U ime kluba zastupnika HDZ-a, HSS-a i HPB dr. Marko Ožić Bebek je dao poslovničku primjedbu o nepoštivanju gradskih odluka. Konkretno, u vijećnici nije bilo križa i slike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i slike velikog narodnjaka Mihovila Pavlinovića.

Predsjednici Gradskog vijeća Jagodi Martić predložio je stanku dok se navedena tri predmeta ne vrate na mjesto, onako kako su prije građevinskih zahvata resili vijećnicu. Naime, predsjednica Martić je kazala kako su se radovi do zadnjeg dana obavljali i kako nije bilo vremena da se sve završi.

- Mi smo legalisti. Ukoliko Vijeće i vijećnici ne poštuju zakone i gradske odluke kako možemo zahtijevati od građana da se ponašaju sukladno zakonima i odredbama.

U gradskoj odluci od 24. lipnja 2002. g. točno su nabrojeni predmeti koje vijećnica mora sadržavati: grb RH, grada i županije, zastava RH, grada i županije, slike dr. Tuđmana i Mihovila Pavlinovića, ploča s imenima dosadašnjih makarskih predsjednika SO i gradonačelnika, križ.

Grb grada i države bili su u obliku naljepnice u okvirima za slike, a navedena tri obilježja su izostavljena. Glavno da je bilo vremena za postavljanje ogromnog televizora. Samo su odsvirali himnu na početku, jer su useljenje u preuređenu vijećnicu proglasili svečanim činom. Inače raniju odluku da sjednica svakog Vijeća započne državnom himnom je SDP ranije ukinuo, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Marko Ožić Bebek, predsjednik HDZ-a.

Aleksandar Bajić, vijećnik koji je prije nekih osam mjeseci ustao protiv ukidanja himne i stao na stranu oporbe, ovaj put zbog obilježja nije napuštao sjednicu.

Svih dvanaest točaka dnevnog reda bez diskusija predlagatelj je u rekordno kratkom vremenu sa svojim vijećnicima usvojio. Prihvaćen je prijedlog da se stara odluka o obilježjima i predmetima u vijećnici u cijelosti stavi van snage tako da će se donijeti nova. Tako su državna i lokalna obilježja ponovo postali glavni problem Makarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:22