GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Zbog vulgarnog Milanovića na TV-u treba oznaka 12. Hrabro sam otišao u Rusiju, a on se s 12 specijalaca nije usudio u Bosnu‘

Istaknuo je kako je on imao hrabrosti otići u Rusiju, a Milanović nije imao hrabrosti otići u srednju Bosnu

Gordan Grlić Radman

 AFP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku HTV-a i rekao kako ruskog predsjednika Vladimira Putina uopće nije pozvao u Hrvatsku te da bi se predsjednik Zoran Milanović morao ispričati za sve izjave.

- Hrvati kao narod su žrtve političkog inženjeringa u izbornom procesu. Bili su ovdje najkonstruktivniji, davali prijedloge i njihove pozicije su se evoluirale. Nevoljko su pristali na ograničene promjene Ustava, radili su kompromise i došli su do crvenih linija. Hrvati su u najlošijem položaju među tri naroda u BiH. Ako je netko najzainteresiraniji za promjenu izbornog zakona kojim će se ukinuti sve diskriminacije i nejednakosti, to je hrvatski narod. Oni koji nisu spremni i odugovlače proces, druga strana koja odugovlači s promjenama izbornog procesa. Vrijeme prolazi i postoji mogućnost da će preuzeti odgovornost za radikalizaciju i destabilizaciju, rekao je Grlić Radman u uvodu.

Rekao je kako mora doći do dogovora prije izbora.

- Vlada Andreja Plenkovića aktivno upozorava da nam je u interesu stabilna i funkcionalna BiH. Unutar EU-a smo dobili prošlog ponedjeljka suglasnost i poruka je odaslana-konstitutivnost triju naroda mora biti zaštićena.

Istaknuo je kako Hrvatska kao članica EU-a može utjecati na čitav proces.

- Mi sada radimo ono što su ranije vlade propustile. Mogu se čuti izjave predsjednika Milanovića i njegovog ljevičarskog potrčka koji prigovara Vladi. Mislim na Raspudića koji čita Hegela. 2010. godine u Sarajevu u crvenim šuškavcima je Zoran Milanović davao podršku Željku Komšiću. Sada radimo na onome gdje se griješilo ranije i sve one propuste koje je imao Zoran Milanović i sada. Milanović ništa ne radi. Volio bih vidjeti da nekoga nazove, piše pisma, upozorava. On ne radi svoj posao. Bio je u Kranjskoj Gori 10-ak dana i bio je mir u Hrvatskoj. Kad se vratio pokazao je dezorijentiranost govoreći o Ukrajini i vojnicima u Ukrajini o čemu ne postoje nikakva saznanja. Govori o hrvatskim agentima, vrijeđa hrvatsku vladu, prešao je Rubikon i morao bi se ispričati za sve izjave, rekao je.

Istaknuo je kako Putina uopće nije pozvao u Hrvatsku, te da je to čista izmišljotina.

- Neka mi dokaže da sam pozvao Putina. Došao je iz Kranjske Gore i govori o sovjetskom savezu, živi u prošlosti. U Moskvu sam išao kao i brojni ministri Europske unije kako bi promovirao deeskalaciju, to je dogovor. Iza mene je došla njemačka ministrica. Radi se o dezorijentaciji kad je rekao da je predsjednik Vlade išao u Kijev provocirati Putina, a onda je rekao zašto nisam "špotao" Lavrova u Moskvi. Zašto Milanović nije išao promovirati deeskalaciju? Išao sam tamo smiriti situaciju, naglasio je Grlić Radman za HRT.

Istaknuo je kako je imao hrabrosti otići u Rusiju, a Milanović nije imao hrabrosti otići u srednju Bosnu.

- Bilo je 12 do zuba naoružanih specijalaca. Degradirao je instituciju predsjednika. Trebao bi pokazati nužnu državničku otmjenost, odgovornost i uskladiti djelovanje politike s Vladom. On se ponaša kao aktivist, zastupa oporbu, javlja se na svako pitanje. Izloženi smo njegovom vulgarnom nasilju. Kad se pojavljuje na televiziji trebalo bi pisati upozorenje da nije za mlađe od 12 godina. Jako nam šteti, štetočina je, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:33