PRVI DAN ŠKOLE

Zbog zaraze koronavirusom nije došlo 210 djece, ostali sretni: ‘Napokon je počelo!‘

Provjerili smo u školama diljem zemlje kako je prošao najizazovniji početak nastave
Učenici gimnazija u Križanićevoj ulici u Zagrebu ulaze u zgradu škole na prvi dan školske godine 2020/2021
 Boris Kovačev/Cropix

Nova školska godina počela je danas za oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola te oko 65 tisuća djelatnika, sukladno protuepidemijskim mjerama.

Prosvjetari se slažu u ocjeni da je pred njima neobična i brojnim izazovima ispunjena godina, ali, nažalost, za dio njih i njihovih učenika ona je počela drukčije od planiranog. Koronavirus i prije početka školske godine izbacio je “iz stroja” dio nastavnika, učenika i tehničkog osoblja, zbog čega je nekoliko škola moralo nastavu početi online ili odgoditi početak školske godine.

Prema posljednjim podacima, dan uoči školske godine ukupno 210 djece u dobi od 7 do 18 godina (što znači školske dobi) bilo je zaraženo koronavirusom, kao i njih još 72 u dobi od 0 do šest godina. To čini zbroj od 282 djece u dobi od 0 do 18 godina koja su na taj dan bila pozitivna na covid-19. Uz to, 2111 djece u dobi od 0 do 18 godina bilo je u samoizolaciji, a sve su to razlozi zbog kojih pohađanje škole ili vrtića nije moguće.

Što se tiče prosvjetnih djelatnika, na dan 6. rujna bilo je 38 oboljelih te još 149 u samoizolaciji. Zasad su, prema informacijama iz Ministarstva obrazovanja, umjesto njih angažirane zamjene. Također, prema privremenim podacima Ministarstva, gotovo 80 posto škola odabralo je A model nastave, što znači da djeca nastavu pohađaju u školi uz pridržavanje propisanog razmaka u učionicama između učenika i nastavnika od 1,5 metara u višim razredima osnovne škole te dva metra u srednjima. Ako to nije moguće, svi moraju nositi maske.

Nabavili vizire

Ipak, zbog zaraze koronavirusom i izrečenih mjera samoizolacije sedam osnovnih i dvije srednje škole imale su danas drukčiji početak nastave, odnosno morale su krenuti s B (mješoviti) ili C modelom (u cijelosti online) nastave. Za jedan razred od 28 maturanata zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog, kako smo već pisali, samoizolacija je određena prije desetak dana nakon povratka s maturalnog putovanja u Istru, a zaraza je potvrđena kod šestero učenika.

image
Novootvorena osnovna škola Montovjerna u Dubrovniku
Tonči Plazibat/Cropix

U samoizolaciji su četiri profesora i ravnatelj, no kako nije bilo kontakata s ostalim nastavnicima i učenicima, ta je škola u ponedjeljak s nastavom krenula prema B (mješovitom) modelu. U ostalim školama, kažu nam, prvi nastavni dan je protekao u najboljem redu.

Ljiljana Crnković, ravnateljica zagrebačke XV. gimnazije (MIOC), ističe da su organizirali samo jedan sat nastave s razrednikom i preuzimanje udžbenika. Učenici su ulazili na pet ulaza s razmakom od 15 minuta po pojedinom razredu.

- Prvog dana su svi bili disciplinirali i svi su imali maske, nije bilo nikakvog opiranja mjerama. Nabavili smo vizire koje nastavnici nose dok su pred pločom, a kad su u bližem kontaktu s djecom, vraćaju maske koje su obavezne - priča nam ravnateljica.

Osnovna škola S. S. Kranjčevića ima sreće jer su im učionice dovoljno velike tako da mogu napraviti razmak sjedenja od metar i pol među učenicima. Tako će vjerojatno svi viši razredi uspjeti održavati nastavu bez da učenici nose maske, kaže nam ravnateljica škole Melita Haluga.

Vatroslav Gabrić, ravnatelj Osnovne škole Odra, kaže da je njegova škola spremno dočekala početak nastave poučena iskustvom iz svibnja i lipnja uz male prilagodbe. Škola ima tri ulaza i razredi se niti u jednom trenutku ne miješaju jer se ulazi u školu u određenim vremenskim razmacima od 7.40 do 8.25 sati.

image
Novootvorena osnovna škola Montovjerna u Dubrovniku
Tonči Plazibat/Cropix

I u Primorsko-goranskoj županiji sve je prošlo glatko. U riječkoj Osnovnoj školi “Nikola Tesla”, jednoj od većih u gradu, s više od 550 učenika, učenike nižih razreda primali su tako po pola sata, u različitim terminima, s razmacima od po 15 minuta.

Učitelji su ih uoči nastave dočekivali u razredu, kako se ne bi stvarale gužve, a tako će biti i nadalje, kada krene normalna nastava. Prema riječima zamjenice ravnateljice Karmen Turk, sve je prošlo u najboljem redu.

Ravnatelj najveće pulske osnovne škole Vidikovac Predrag Dukić, koja broji 650 učenika, ističe da je bilo izazovno izbacivati sav namještaj i urediti učionice da mogu biti spremne raditi po novim uvjetima.

- Uspjeli smo i sretni smo da je nastava konačno krenula. Bojao sam se kako će izgledati taj prvi dan, ali je sve super prošlo i nadam se da će tako i ostati. U našoj školi imamo nastavnika koji su trenutačno u samoizolaciji, ali smo im našli zamjene dok se ne vrate - kaže Dukić.

Nema bojkota

U Gimnaziji Pula, koju pohađa čak 670 učenika, određen je prostor za samoizolaciju u slučaju da se dogodi i takva situacija. Na sjeveru, u 33 osnovne škole čiji je osnivač Varaždinska županija u školu je danas došlo 9,5 tisuća učenika, od čega je više od 1000 prvašića.

Jedina je novost da su neke škole u županiji koja se diči kao prva s jednosmjenskom nastavom u svim svojim školama morale ponovno uvesti dvosmjensku nastavu. Dvije škole u Slavoniji i Baranji morale su mijenjati svoje prvotne planove, pa će se zbog prodora koronavirusa nastava privremeno održavati online.

image
Prvi dan škole u Makarskoj
Ivo Ravlić/Cropix

- Organizacijski smo zadovoljni kako je sve prošlo. Pridržavali su se dogovorenih termina dolazaka, plana puta i kretanja u školu, u razrednom odjelu, kao i pri izlasku iz škole. Nisam dobio povratnu informaciju da je bilo bilo kakvog bojkota - rekao je Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost u Osijeku.

U jednoj su, pak, karlovačkoj školi pokazali zavidnu kreativnost. Kako bi osigurala propisanu udaljenost između učenika na nastavi Snježani Žunac, ravnateljici OŠ Turanj, nužne su bile klupe “jednosjedi”, no zbog velike potražnje sredinom prošlog tjedna bilo joj je jasno da ih neće dobiti na vrijeme, iako su naručene.

- Sjetila sam se da imamo starih klupa pa smo odlučili iz jedne klasične napraviti dva jednosjeda. Moram tu zahvaliti našem tehničkom osoblju, prije svega našem domaru koji i sada pili u radionici i slaže jednosjede - rekla nam je ravnateljica Žunac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:53