KORONAVIRUS

Zbunjujući brojevi: Trećina oboljelih od covida leži u bolnici. Kako je to moguće?

Udio hospitaliziranih narastao je s 11 na 34 posto. Je li virus agresivniji ili se greška krije u metodologiji?
 Goran Mehkek/Cropix

Svaka treća osoba koja trenutačno u Hrvatskoj boluje od covida-19 je u bolnici. Naime, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, jučer je u Hrvatskoj bilo 8036 aktivnih slučajeva oboljelih, od kojih je čak 2720 bilo na bolničkom liječenju - njih čak 34 posto.

Tjednima unatrag udio koronapozitivnih koji su završavali kao bolnički pacijenti iznosio je oko 11 posto, da bi prije desetak dana počeo snažno rasti: prije tjedan dana iznosio je 18 posto, a jučer čak 34.

Takvi pokazatelji, upozoravaju stručnjaci, mogu ukazivati na dvije stvari: ili je virus naglo postao agresivniji te sada izaziva težu bolest nego prije ili s brojevima koje svakodnevno iznosi Nacionalni stožer nešto ne valja.

- Nije došlo do jačanja virusa, a udio hospitaliziranih u odnosu na ukupan broj pozitivnih sigurno nije 34 posto - kaže dr. Ozren Polašek, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH i profesor javnog zdravstva na splitskom Medicinskom fakultetu.

Stvarni broj oboljelih, kaže, zasigurno je veći, a za to postoje brojni razlozi: jedan od njih vjerojatno je to što se posljednjih tjedana sve više osoba testira tzv. brzim antigenskim testovima, a osobe pozitivne na toj vrsti testa Nacionalni stožer ne pribraja ukupnom broju oboljelih niti igdje iznosi njihov broj. Zanimljivo je da je apsolutni broj oboljelih u državi počeo značajno padati baš kad su se antigenski testovi počeli koristiti masovnije.

Kako je ukupni broj oboljelih padao, a broj hospitaliziranih nije, tako je udio onih koji trebaju bolničko liječenje u odnosu na ukupni broj bolesnih postajao sve veći i veći. Hrvatska je trenutačno na vrhu ljestvice europskih zemalja: prema podacima od 25. prosinca, nakon Hrvatske slijedi Austrija sa 9,6 posto hospitaliziranih, u susjednoj Sloveniji u bolnici leži 6,9 posto ukupno bolesnih, a u Irskoj njih 0,4 posto.

Restriktivne mjere

Prema jučerašnjim podacima, u Hrvatskoj je ukupno nešto više od 8000 oboljelih, od kojih je gotovo 3000 u bolnici. Dakle, u ukupnoj populaciji trenutačno je pozitivno samo 5000 ljudi. Riječ je o vrlo niskom broju. Ako je točan, čemu onda ovako restriktivne mjere?

Dr. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta "Ruđer Bošković" i članica Vladina Znanstvenog savjeta, također smatra da je broj oboljelih veći.

- Broj aktivnih sigurno je veći i u to nema sumnje. Bilo bi dobro da znamo koliko je pozitivnih na brzim antigenskim testovima, ali činjenica je da se broj pacijenata u bolnicama stabilizirao, a nadamo se da će se poboljšanje uskoro vidjeti i na broju preminulih - kaže Ambriović Ristov i dodaje da su, primjerice, jučer preminuli rezultat zaraze od prije nekoliko tjedana, odnosno od pojave simptoma, jer osobe koje su preminule u prosjeku letalno završe za 19 dana.

Od Grada Zagreba, koji je prvi počeo masovnije koristiti antigenske testove, zatražili smo podatak koliko je napravljeno brzih antigenskih testova i dobili odgovor da je od 23. studenoga do jučer testirano 28.853 osoba, a od tog je broja ukupno pozitivno 11.188 osoba, odnosno 39,78 posto. Riječ je, dakle, o čak 11.188 pozitivnih osoba koje nigdje nisu pobrojane, i to samo u Zagrebu! Tek ako im je bolest potvrđena i PCR testom, oni se pribrajaju ukupnoj brojci, no Grad Zagreb ne barata podatkom o tome koliko je od tih 11.188 pozitivnih išlo na PCR potvrdu.

Kolika je brojka covid-pozitivnih na brzim testovima na razini Hrvatske, ne zna se. No, ono što nam stručnjaci govore, oko 50 posto testiranih na toj vrsti testova je pozitivno, jer na njih u pravilu odlaze oni koji imaju izražene simptome novog koronavirusa.

Pad broja umrlih

Dr. Polašek je mišljenja da se brzi antigenski testovi i ne smiju zbrajati s PCR-om, ali da bi bilo dobro objavljivati i podatke o pozitivnima na brzim testovima.

- Od početka epidemije vodimo se PCR testiranjem i to daje nekakav okvir o samom tijeku epidemije pa bi vjerojatno sada bilo zbunjujuće da se to sve zbroji - objašnjava Polašek. Navodi kako je siguran da je došlo do pada broja novooboljelih, ali da je on negdje na sredini u odnosu na izračun postotka pozitivnih u odnosu na testirane.

- Definitivno smo u poboljšanju epidemiološke slike. Najvažniji pokazatelj su hospitalizirani, gdje smo prvo vidjeli stagnaciju broja, a sada i pad. Očekujem da ćemo za tjedan imati i pad broja preminulih - ističe Polašek.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", smatra da je pad broja oboljelih rezultat mjera.

- Vidljiv je pad broja pozitivnih na PCR testovima koji se rade kod nas u klinici pa smatram da smo na dobrom putu - smatra Markotić.

Tijekom jučerašnjeg dana pokušali smo dobiti odgovore iz HZJZ-a, ali do zaključenja broja nismo uspjeli u tome. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji za novinare je rekao da mora pogledati o čemu se točno radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:03