RATNI ZLOČINI

ŽDO traži proširenje istrage mučenja civila u Kninu: Zlostavljali zarobljenike, jedan preminuo, ostali invalidi

Za dvije osobe, koje dosad nisu gonjene, zatražen je pritvor jer se nalaze u bijegu. Protiv ostalih je određen pritvor i izdane su tjeralice
 Damir Glibusic / CROPIX

ŠIBENIK - Osam hrvatskih državljana, 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 46-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave, osumnjičeni su da protiv civila i ratnih zarobljenika 1991. u okružnom zatvoru u Staroj bolnici u Kninu počinili ratne zločine, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku koje je protiv njih podiglo i zahtjev za provođenje i proširenje istrage.

Na popisu su se našli još i jedan 48-godišnjak te 46-godišnjaka, no oni za sada nisu procesuirani. Također, proširenje istrage traži se za šestoricu koje se sada tereti i za druga kaznena djela.

Ranije navedenu osmoricu sumnjiči se da su kraja rujna do studenog 1991. fizički i psihički zlostavljali četiri hrvatska civila nakon čega je jedan podlegao ozljedama dok su drugi pretrpjeli tešku fizičku i mentalnu traumu. Policija je protiv njih već ranije podigla kaznene prijave.

Trojica se terete i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Oni su navodno od kraja kolovoza do studenog 1991. fizički i psihički zlostavljali pet ratnih zarobljenika.

ŽDO je zatražilo istragu i protiv tadašnjeg upravitelja okružnog zatvora 47-godišnjaka iz Biskupije kojeg se smatra odgovornim po zapovjednoj odgovornosti jer nije spriječio mučenja zarobljenika.

Za dvojicu, koji dosad nisu gonjeni, zatražen je pritvor jer se nalaze u bijegu. Protiv ostalih je određen pritvor i izdane su tjeralice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:48