POTPREDSJEDNICA HDZ-a

ZDRAVKA BUŠIĆ O KONTROVERZNOM 'KORONAZAKONU' VIKTORA ORBANA 'Ne mislim da se u Mađarskoj događa suspenzija demokracije'

Zdravka Bušić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić komentirala je za N1 potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je krajem ožujka sebi osigurao izvanredne ovlasti neograničenog trajanja pošto je parlament većinom zastupnika njegove stranke prihvatio tzv. "koronazakon" koji kritiziraju oporba i skupine za ljudska prava.

Bušić smatra da će Europa imati svoj odgovor na krizu koju je izazvao koronavirus.

- Vidite da sve što smo nabavljali, opremu za medicinske radnike - sve je financirano iz Europe. EU je tu, ali zdravstvo je u domeni svake članice, zato su zemlje imale različite pristupe rješavanja problema. Francuska, Italija i Španjolska bile su prve na udaru, jer su to mnogoljudne zemlje i nisu se na početku pripremile, a virus se brzo širio. No i te zemlje se vraćaju u svoju normalu. EU će naći način kako se dići jača iz svega ovoga, kazala je Bušić.

Na pitanje koriste li neke vlade kriznu situaciju kako bi učvrstili svoju moć, Bušić kaže kako ona to ne bi rekla.

- To se može ovih dana pročitati, ali ja to ne bih tako rekla. Te države sad gledaju kako se izboriti s krizom. EU funkcionira na drugi način - svi smo zatvoreni, Schengen je suspendiran, zatvorene su granice i zato se sada pojavljuju takvi zaključci. Mi smo članica Europske Unije i EU funkcionira kako funkcionira, ali svi odgovaraju za svoje države, što se tiče zdravstva, to je točno, ali ne može se reći da ono što nam pruža zajednička platforma EU ne doprinosi našim dobrim rezultatima, pa i Mađarskoj, kazala je Bušić, te dodala kako je odluka o upravljanju zemljom donesena u mađarskom parlamentu.

- Sve što je doneseno prošlo je kroz parlament. On je donio odluke koje su prošle kroz parlament, i to nisu odluke trajnog stanja, kazala je.

U Hrvatskoj se, kaže Bušić, postupalo točno kako treba.

- Odluke je donosila Vlada, a one su odlazile na potvrdu u Sabor. Sretna sam da smo u Hrvatskoj i da se za Hrvatsku ne mogu iznijeti takve insinuacije. Druge države odgovaraju na određene primjedbe i poteze, i odgovarat će i na pitanje zašto je bilo potrebno donositi mjere i to na načine za koji druge države misle da nisu prihvatljivi, kazala je Bušić.

Ona naglašava kako je demokracija bitna, te da nije suspendirana.

- Demokracija nije suspendirana, ona je tu što se tiče Europske unije i Europskog parlamenta. Imamo neke posebne uvjete. Mađarska je također ove mjere donijela u svom parlamentu. To se ne može zanijekati. Ne bih išla tako daleko i govorila o nekoj suspenziji demokracije u ovo vrijeme, rekla je Bušić.

Na pitanje što ako se u Mađarskoj zadrži takav način vladanja i kad epidemija prestane ovako jako utjecati na život građana, kazala je kako se to u Europi ne može dogoditi.

- I o Hrvatskoj su se govorile neke stvari, ali ja ne vidim ni gdje je to došlo kao tema. Mi donosimo neke mjere koje sada vrijede praktički jedan dan, od sata do sata se mijenjaju. Ne trebamo imati bojazni za to. Mislim da se to danas u Europi ne može dogoditi, kazala je Zdravka Bušić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:20