TUŽBA PROTIV DRŽAVE

Zdravko Mamić: ‘Hrvatske vlasti imaju samo jedan cilj - prognati moju obitelj iz domovine‘

Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, a već četiri godine je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem

Zdravko Mamić

 Paun Paunovic/Cropix

Bivši izvršni predsjednik Dinama i pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić tužio je Hrvatsku europskom sudu za ljudska prava. Svoj novi potez komentirao je u Dnevniku Nove TV.

Smatra da nije imao pravedno suđenje u Osijeku te je zato pokrenuo postupak.

- S argumentima da nisam imao pravo na pravičan i nepristran sud. Mislim da je to svima u Hrvatskoj jasno, osim hrvatskim sudovima koji su sudjelovali u donošenju tih sramotnih presuda, ustvrdio je Mamić.

Na pitanje zašto bi Europski sud povjerovao njemu s obzirom na to da je bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, rekao je da ne treba brkati "jedno ili drugo pitanje".

- Javnost dobro zna da sam podijelio spoznaju o korumpiranosti sudaca u Osijeku. Do danas se ništa nije dogodilo. Za pet mjeseci će biti dvije godine, a u međuvremenu su suci bili uhićivani, vodi se kazneni postupak protiv njih, kao i disciplinski... Obavijestio sam one koje sam trebao obavijestiti. DORH je trebao obavijestiti Vrhovni sud, a ne da Vrhovni ili Ustavni sud tvrde da nisam o nikome obavijestio, dodao je Mamić.

Rekao je da je podmitio oko 50 hrvatskih sudaca.

- Rekao sam figurativno takvu brojku, ali da zadovoljim vašu znatiželju - jako me žalosti da sam rekao da sam bivšem predsjedniku Vrhovnog suda, današnjem potpredsjedniku Svjetske udruge sudaca i predsjedniku Udruge sudaca Europe, nosio novac. Ispitivali su me već nekoliko puta u BiH putem Međunarodne pravne pomoći iz Hrvatske, ali jedino me nisu pitali ni o Sessi, ni o Bobanu. Ono što bi bila korist za higijenu hrvatskog društva, naveo je Mamić.

Ni s kime nije u kontaktu kada su u pitanju hrvatske vlasti.

- Kod njih ne postoji volja da bilo što učine po tom pitanju, osim što im je cilj da obitelj Mamić prognaju iz Hrvatske, dodao je.

Otkrio je da je zajedno sa svojim prijateljima podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu 19. travnja protiv predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana.

- Napravio sam posao PNUSKOK-a i policije. Ne trebaju se puno truditi, za njih sam napravio posao, rekao je.

- To je sramota, ruglo, to su takvi kriminalci, lopovi. Ne da ne štite Ustavni sud, oni donesu da je sud donio ispravnu odluku za mene i brata u istom postupku gdje su bili Vrbanović i Pernar, a za njih ponište prvostupanjsku presudu. Ali u istom postupku. Isti sudac, isti grad, isto suđenje. I onda kažu za ove nepristran, za ove pristran, rekao je Mamić.

Podsjetimo, Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, a već četiri godine je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

Osvrnuo se i na napetu završnicu HNL-a.

- Rekao sam da će Dinamo sljedećih godina biti prvi. Dinamo će i ove godine biti prvi, a moj utjecaj je onoliki koliko me ljudi pitaju za savjet. Moj utjecaj je nikakav. Ja sam 2015. završio u pritvoru i podnio sam ostavku, tvrdi Mamić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:17