EKSPLOZIVNO SVJEDOČENJE

‘Zdravko Mamić je u medije plasirao sliku moje gole stražnjice s Poljuda jer sam odbio da mi njegov sin bude menadžer!‘

Ljubavi moja, Mario će ti biti menadžer i ako mu daš 30 posto od transfera i svih svojih primanja, realizirat će se tvoj transfer u Bešiktaš, rekao mi je Zdravko

Dino Drpić

 Damir Krajac/Cropix

Svjedočenjem bivših igrača Dinama Dine Drpića i Ivana Bošnjaka te Tomislava Svetine, na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama.

Dino Drpić u Dinamu je bio do 2009. godine, a tijekom tog perioda potpisao je više ugovora. Uvjete je dogovarao sa Zdravkom Mamićem. Kazao je da mu je Dinamo ostao dužan ukupno 400-500 tisuća eura tijekom devet profesionalnih godina koliko je tamo igrao.

Posudbe od Zdravka Mamića

- Plaćanja su išla preko računa, a u nekim situacijama dobio sam nešto malo i na ruke, no to su bile posudbe od Zdravka na privatnoj relaciji, za što sam potpisivao potvrde, a kada bih mu vratio novac nismo ništa potpisivali. Kod potpisivanja novih ugovora bilo je i smanjenja i povećanja ugovornih iznosa, a kada smo u sezoni 2004./05. bili sedmi, ugovori su nam smanjeni i ukinuta je odredba o podjeli transfernog obeštećenja. Do tada sam imao ugovorenu podjelu transfera 50-50 posto – kazao je Drpić, koji je htio napustiti klub po isteku prvog ugovora, jer mu je Dinamo bio dužan oko 200.000 eura, a Mamić mu je ponudio 30.000 eura.

No, na nagovor svog tadašnjeg menadžera Dine Pokrovca prihvatio je Mamićevu ponudu i potpisao novi ugovor. Nakon 2005. godine isplata plaća i ugovornih rata se stabilizirala. Dodao je kako je tijekom 2007. i 2008. godine pozajmice primao i od Dinama, a one su vraćene njegovim transferom u Karlsruhe. Radilo se o 580.000 eura.

- Taj novac mi je osobno davao Zdravko, a onda je ispalo da je to bio Dinamov novac. Tako je pisalo u papirima. Imao sam privatne probleme s nekim kamatarima, pa mi je Zdravko na intervenciju Josipa Kužea posudio taj novac, kako bih vratio dugove i koncentrirao se na nogomet. Inače, trebao sam otići bez odštete, jer sam zbog nediscipline odstranjen iz momčadi, kao škart roba, no na kraju su mi Zdravko i Zoran rekli da Dinamo mora na meni nešto i zaraditi, pa je za mene plaćena odšteta 1.050.000,00 eura – ispričao je Drpić, koji se osvrnuo i na svoje početke u Dinamu.

Mamićevi ugovori

- Kada sam došao u Dinamo, Mamić me dvije godine jurio da potpišem ugovor o zastupanju s njim. Imao bih pravo na automobil i 1000 maraka mjesečno, a ja bih njemu morao plaćati 30 posto svih svojih primanja dok god traje ugovor, ali meni otac nije dopuštao da potpišem takav ugovor. Znam da je Mamić imao takve ugovore s Jerkom Lekom, Darijom Zahorom, Ivanom Turinom... Takve ugovore s Mamićem su, i u vrijeme kada je on imao funkcije u klubu, imali i Eduardo Da Silva, Dejan Lovren, Ante Tomić, Ognjen Vukojević..., a Luka Modrić ne u startu, ali možda kasnije da – ispričao je Drpić, koji je na upit tužitelja Svena Miškovića rekao i što se događalo oko njegovog potencijalnog transfera u turski Bešiktaš.

image

Zdravko Mamić

Screenshot Youtube/avaz/

- Prije polaska na pripreme u Tursku zvao me sportski direktor Zoran Mamić da mi kaže da se ne iznenadim ako će me dočekati hrpa novinara, jer da oni već dulje vrijeme dogovaraju moj transfer u Bešiktaš. Zdravko me pozvao na razgovor dok smo bili u Turskoj i rekao: "Ljubavi moja, Mario će ti biti menadžer i ako mu daš 30 posto od transfera i svih svojih primanja, realizirat će se tvoj transfer u Bešiktaš." Moj tadašnji suigrač Tomo Šokota tada je pozvao svog menadžera Zorana Stojadinovića da dođe i dogovori moje uvjete s Bešiktašom. Ja sam odbio da mi Mario Mamić bude menadžer i drugi dan je moja guzica završila na naslovnici, jer je Zdravko proslijedio turskim medijima fotografiju kada sam ja na Poljudu pokazao guzicu navijačima Hajduka jer su mi vrijeđali tek rođenog sina, cijeli posao propada, a umjesto mene u Bešiktaš ide moj suigrač Gordon Schindelfeld. Njemu je u tom poslu menadžer bio Mario Mamić. Da sam znao da od posla neće biti ništa ako mi Mario ne bude menadžer, pristao bih da mi on bude menadžer, Mario je, inače, govorio kako radi na transferima igrača Dinama, a čuo sam i da su igrači koji su imali ugovore s Mariom i Zdravkom, njima dvojici predavali novac u gotovini – kazao je Drpić, dodavši kako zna da je Mario Mamić bio menadžer nekim igračima u Dinamu, pa tako i "Eduardu Da Silvi za transfer u Arsenal, Luki Modriću za transfer u Tottenham i Vedranu Ćorluki u Manchester City".

Problemi s kockom

- Što se tiče transfera Lovrena u Olympique Lyon, čuo sam da je to bio prvi transfer kojeg je išao dogovarati Damir Vrbanović. Pričalo se da je prva ponuda bila veća od Dinamovih očekivanja, a da je on tu ponudu odbio i da je kasnije postignuta još viša cijena. Ne znam tko je zastupao Lovrena, ali vjerujem da je to bio Mario Mamić.

Nikada nije čuo za Corporate Advantage Limited, niti zna da je Dinamo bio dužan nekolicini igrača ukupno 3,8 milijuna eura te da su ih naplatili od nekih stranih tvrtki. Nakon što mu je tužitelj Mišković prezentirao potvrde na kojima piše da je od Zdravka Mamića primio iznose od 100.000 i 20.000 eura, kazao je da nikad od Zdravka nije na ruke primio 100.000 eura.

- Ne sporim da sam dobio novac od Zdravka, ali sam ga i vratio – dodao je Drpić.

Na pitanja Ivana Stanića, branitelja Marija Mamića, o transferu u Bešiktaš kazao je da je slika na kojoj je Torcidi pokazao stražnjicu bila javno dostupna.

image

Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić

Vlado Kos/Cropix

- Već sam se bio slikao u dresu Bešiktaša, a čak i nakon što se slika pojavila u turskim medijima predsjednik Bešiktaša je još tri dana ostao u našem hotelu i govorio je da mu treba igrač poput mene. U siječnju 2008. kada se dogovarao taj transfer, imao sam problema s dugovima, ali u to vrijeme već su prestali moji problemi s kockom. Inače, Zdravko nije plaćao moje dugove, davao je novac meni i ja bih sam plaćao te dugove. Sva svoja dugovanja riješio sam 2009. godine – rekao je Drpić, koji se dodatno osvrnuo na propali posao s Bešiktašom.

- Imao sam sa Zdravkom dogovor da me pusti za milijun eura, ali cifra je samo rasla, pa mi je njihov predstavnik jednom prilikom rekao da ovaj moj predsjednik nije normalan, da svaki put podiže cijenu transfera, pa je to naraslo do 3 milijuna, što su oni i dalje bili spremni platiti – kazao je Drpić. Dodao je kako je s igračima koje je spomenuo da su s Mamićem imali ugovore često o tome razgovarao i imao saznanja o njihovim odnosima.

Mamićev branitelj Filip Glavaš pitao ga je zašto je u siječnju 2005. godine u razmaku od 10 dana potpisao ugovor, pa raskid i onda opet novi ugovor. Kazao je da ne zna zašto je to tako bilo, ali pretpostavlja da je to bilo zbog smanjenja ugovora. Branitelji Mamića su uložili primjedbu na dio Drpićeva iskaza da nije primio gotovinu od Zdravka Mamića, iako je potpisao potvrde koje su mu prezentirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:43