OSUĐEN NA ZATVOR

ZDRAVKO MAMIĆ USKORO U HRVATSKOJ? Vrhovni sud uvažio žalbu USKOK-a

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Zdravko Mamić, čini se, ipak bi mogao biti izručen Hrvatskoj i to zbog izvlačenja 200 milijuna kuna iz Dinama, za što ga tereti USKOK u drugoj optužnici, donosi RTL.

Naime, Vrhovni sud uvažio je žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za Mamića, potvrđeno je RTL-u s osječkog županijskog suda koji će o tome opet raspravljati.

Ako Mamiću pritvor bude određen - onda bi se teoretski mogao aktivirati i ugovor Hrvatske i Bosne i Hercegovine po kojemu bi Zdravko Mamić bio izručen Hrvatskoj.

Istovremeno, Vrhovni sud odbio je i žalbe odvjetnika koji su se žalili na nezakonito prikupljene dokaze u novoj optužnici protiv Mamića.

Kako je Jutarnji već pisao, mogućnost traženja utočišta okrivljenika na relaciji Hrvatska - BiH, a što je već dugogodišnja praksa, pravno je prekinuta bilateralnim sporazumom između Hrvatske i BiH koji je na snagu stupio 6. ožujka 2014. a koji dopušta izručenja vlastitih državljana između RH i BiH u posebno taksativno navedenim slučajevima. Jedan su djela iz sfere organiziranoga kriminala i korupcije, dok su drugi djela za koja se može izreći kazna od 10 ili više godina zatvora. U konkretnom predmetu u kojemu je Zdravko Mamić nepravomoćno u Osijeku osuđen na 6 i pol godina zatvora proglašen je krivim za djelo zloporabe povjerenja u gospodarskome poslovanju.

To djelo ne spada u kaznena djela iz sfere organiziranoga kriminala i korupcije, međutim spada u drugu sferu - može se izreći zatvorska kazna od 10 godina. No, ono što ipak sprječava izručenje Mamića Hrvatskoj jest činjenica da se Ugovor ne odnosi na kaznena djela koja su počinjena prije potpisivanja sporazuma 28. studenoga 2012., a Mamić je nepravomoćno osuđen za djela koja završavaju u kolovozu 2012.

Riječ je o točki presude koja se odnosi na aneks Ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem. Dakle ispada da je Mamića doslovce spasilo nekoliko mjeseci razlike. No, ovaj sporazum otvara u budućnosti mogućnost traženja izručenja Mamića i za druge postupke koji su još u tijeku, a za koje još nije počelo suđenje niti je donesena presuda. Dakle, nije nužno da se izručenje traži za slučaj u kojemu je donesena presuda već je isključivo potrebno da je pokrenut progon, i da je naravno određen istražni zatvor.

No, za razliku od slučaja za koji je nepravomoćno presuđen u Osijeku u drugoj optužnici tzv. slučaju off-shore radi se o djelima koja sežu u 2015. godinu. Ako bi optužno vijeće Mamiću odredilo istražni zatvor i raspisalo tjeralicu, Hrvatskoj je otvoren put za traženje izručenja.

Optužno vijeće sada će ponovno zasjedati i donijeti novu odluku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:19