POTRES U VLADI

Zdravko Marić daje ostavku. Izvor iz HDZ-a: ‘Premijera je obavijestio još prije par tjedana‘

Marić navodno ni premijeru nije rekao gdje ide nakon što je šest godina bio ministar financija. Naslijedit će ga Marko Primorac

Zdravko Marić

 Dragan Matic/Cropix

Zdravko Marić, jedan od najdugovječnijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića, koji je u resor financija došao još 2016., odlazi iz Banskih dvora na vlastitu inicijativu, potvrđeno nam je neslužbeno u HDZ-u, a naslijedit će ga Marko Primorac, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši savjetnik za ekonomiju nekadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

O tome je već obavijestio premijera, ali razlozi odlaska još nisu poznati ni samim članovima Vlade.

Premijera Andreja Plenkovića o svome je odlasku obavijestio još prije nekoliko tjedana, odnosno nije riječ o nekoj iznenadnoj odluci, a navodno ni njemu nije rekao gdje ide nakon što je šest godina bio ministar financija, a od toga i tri godine potpredsjednik Vlade. Ono što se sa sigurnošću zna, govori nam izvor iz HDZ-a, jest da će cijela mini rekonstrukcija sa zamjenom ministra nakon Marićeva odlaska biti gotova do 15. srpnja, kada kreće ljetna stanka u Hrvatskome saboru.

Sutra će o tome premijer i Marić obavijestiti sve ministre na užem kabinetu, kao i stranačka tijela, iako najuže vodstvo HDZ-a već zna da Marić odlazi s dužnosti i da će ga zamijeniti Marko Primorac. Uži kabinet Vlade očekuje se u devet sati, a moguće je da će se već sutra održati i sastanak parlamentarne većine u 12 sati na kojem će se o tome obavijestiti i koalicijski partneri. Nakon sastanka koalicije, moguća je i konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića.

- Zdravko Marić odlazi na svoju inicijativu, nema veze ni s kakvim aferama ili negativnim konotacijama, niti je došlo do neke turbulencije u Vladi. O tome je razgovarao s premijerom i u najkraćem će se razdoblju odabrati njegov nasljednik - kažu izvori iz HDZ-a upoznati s ovom Marićevom odlukom.

Dodaju kako je Zdravko Marić kao potpredsjednik Vlade i ministar financija dao velik doprinos funkcioniranju Vlade.

- Ali, Vlada mora nastaviti brzo dalje raditi. Nalazimo se u izazovnim vremenima, suočeni s brojnim krizama i od Vlade se očekuju brzi potezi. Vlada će i dalje raditi funkcionalno kao i dosad - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Marić će, kažu neki naši sugovornici, o svojim daljnjim planovima govoriti u narednim danima, moguće već sutra ili u četvrtak kada je planirana sjednica Vlade.

Zdravko Marić - autor porezne reforme, zagovaratelj kontrole rashoda

Zdravko Marić, ministar financija na odlasku, u Vladu je došao iz Agrokora, politički je preživio nekoliko škakljivih situacija i afera, autor je i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme, značajnu ulogu odigrao je u sređivanju javnih financija pri čemu se zalagao za reformu rashodne strane proračuna, osobito u zdravstvu.

Marić je rođen 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer financije, a 2004. je magistrirao na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom "Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije".

2007. završio je Executive Education Program "Public Financial Management", Harvard University, J.F. Kennedy School of Government.

Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća".

Radio je kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik - predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik - predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.

Godine 2006. je počeo raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija.

Od 2012. do 2016. godine radio je u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. S tog mjesta došao je na poziciju nestranačkog ministra financija u vladi premijera Andreja Plenkovića.

Nakon pada Agrokora i njegova vlasnika Ivice Todorića, oporba je 2017. godine tražila njegov odlazak te je pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja. Za njegov odlazak bila je ministarska trojka iz Mosta, koji je tada bio u vladi, zbog čega su razriješeni. Izglasavanje nepovjerenja nije prošlo ni u Saboru.

Marića se u ljeto 2021. prozivalo zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, vlasnika nekoliko tvrtki, a posljednji afera odnosila se na slučaj kada mu je jedan hotel dao luksuzan smještaj, iako nije platio tu razinu usluge.

Marić je autor nekoliko krugova porezne reforme za koje je uvijek isticao da su u džepovima građana i gospodarstva ostavili milijarde kuna kroz razna porezna rasterećenja. Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je, do pojave korone i problema koje je izazvala i u javnim financijama, smanjivala javni dug mjeren udjelom u BDP-u, smanjivala proračunski deficit i održavala niske stope inflacije, što je bilo bitno za dostizanje mastriških kriterija za ulazak u eurozonu.

Govoreći o stabilizaciji javnih financija, Marić je često isticao potrebu reforme rashodne strane proračuna, osobito u sustavu zdravstva pritisnutog velikim financijskim dubiozama.

Među novinarima Marić je čuven po svojim širokim elaboracijama. Pristupačan i ugodan za suradnju, na pitanja je odgovarao opširno, često se šaleći na svoj račun zbog svoga takvog stila. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 05:59