MINISTAR FINANCIJA

Zdravko Marić: ‘Detalji o minimalnoj plaći i smanjenju poreza bit će poznatiji na jesen‘

Marić je rekao da će Vlada Republike Hrvatske za mjesec i pol dana izaći s novim gospodarskim projekcijama
Zdravko Marić
 Goran Mehkek/Cropix

Gostujući u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije, ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić rekao je da je Hrvatska sve svoje potrebe za financiranjem u 2020. godini ispunila.

"Kada smo donosili rebalans, bile su nam poznatije okolnosti u kojima ćemo se naći. Naše su potrebe za financiranjem s Covidom porasle s 30,5 milijardi kuna na 64 milijardi kuna, no sa zadovoljstvom možemo konstatirati da smo sve potrebe ispunili", rekao je Marić za HRT.

Na pitanje koliko su kamatne stope bile u skladu s očekivanima, Marić je rekao da su obveznice na sedam godina po 0,75 posto, bile po dobrim uvjetima. "Dvije milijarde eura koje su potom uslijedile na međunarodnom financijskom tržištu su jedna od najkvalitetnijih obveznica koje smo izdali na međunarodnom financijskom tržištu na samu knjigu interesa investitora po 1,5 posto na 11 godina, a ovi zadnji podaci se odnose na ročnost od 12-14,5 godina, a kamate su između 0,25 i 0,50 posto. Smatram da su to u datim okolnostima dobri uvjeti", rekao je ministar.

Marić je rekao da će Vlada Republike Hrvatske za mjesec i pol dana izaći s novim gospodarskim projekcijama. Podsjećamo, prethodno je prognozirano da će hrvatski BDP pasti za 9,4 posto. "Vidjet ćemo kako će na projekcije utjecati srpanj i kolovoz, iznimno važni mjeseci s obzirom na to da turizam igra veliku ulogu našem gospodarstvu", pojasnio je.

Ministar je rekao da se Vlada od prvog dana izbijanja pandemije koronavirusa koncentrirala na očuvanje radnih mjesta. "Onaj prvi val smo na jedan adekvatan način amortizirali, ali dani su ispred nas i Vlada će pratiti epidemiološku sliku i dalje činiti sve kako bi se nastavio trend očuvanja radnih mjesta i kako bi se što prije krenulo putem oporavka", dodao je.

Ministar je rekao da se ne razmatra ponovno klasično zaključavanje države.

Marić se osvrnuo i na "EU sljedeće generacije", plan oporavka Europske unije težak 750 milijardi eura. "To je velika šansa za Hrvatsku, prilika da napravimo tranziciju i značajan iskorak, da se na nacionalnoj, ali i regionalnoj razini realiziraju projekt. Želimo maksimalno iskoristiti sredstva da pokrenemo gospodarstvo, privatne poduzetnike", pojasnio je.

"U 10. mjesecu će krenuti neformalne i formalne konzultacije s EU komisijom i tijelima po pitanju programa. U 4. mjesecu su sve zemlje, pa tako i Hrvatska u obvezi poslati Nacionalni plan oporavka i u njemu, između ostalog definirati kako strukturne reforme, tako i investicijske aktivnosti koje bi trebale biti ključne odrednice trošenja i apsorpcije onoga dijela koji se odnosi na plan oporavka i otpornosti", nastavio je.

Upitan o rastu minimalne plaće i smanjenju poreza, Marić je rekao da se odgovornost mora pokazati već u prvoj godini mandata. "Moramo se što prije vratiti spuštanju javnog duga. Na jesen će biti poznatiji detalji implementacije tih koraka. Ustrajat ćemo na tome da rasteretimo male i srednje poduzetnike", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:36