MINISTAR FINANCIJA

ZDRAVKO MARIĆ O POVEĆANJU PLAĆE UČITELJIMA 'Sve će se znati na vrijeme, ne puštamo nikakve probne balone'

Zdravko Marić
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak novinarima pred Banskim dvorima da će hrvatska javnost biti na vrijeme obaviještena o rješavanja problema plaća prosvjetnih radnika, čiji sindikati prijete štrajkom tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Upitan ima li prostora u proračunu za povećanje plaća učiteljima Marić je odgovorio kako rade na tome pa će u idućim danima i tjednima, većina, ako ne i sva pitanja biti odgovorena.

"Ne bi bilo u redu da nešto prejudiciramo dok još uvijek traju razgovori, ne puštamo nikakve probne balone. Vodimo proces mirenja i neke razgovore i red je da se prvo neke stvari kažu interno i na razini Vlade, a kada sve bude spremno sve ćemo priopćiti i sve će se znati na vrijeme", ustvrdio je Marić.

Legitimno je pravio svakoga da traži, mnogi osjećaju trenutak, a moj je zadatak otići u Hrvatski sabor i predstaviti podatke koje su objavili Državni zavod za statistiku, Eurostat i Hrvatska narodna banka.

Ako oni kažu da Hrvatska dvije godine za redom ima suficit državnog proračuna i da tri godine za redom pada javni dug, to se ministar Marić ne hvali, nego su to fakti, istaknuo je.

"Ako netko iz toga izvlači zaključak - eto, sada novca ima i treba ga raspodijeliti - i o tome možemo razgovarati, ali ukazujem na situaciju nije bilo tako davno kada smo se suočili s velikom gospodarskom i financijskom krizom, kada su javne financije došle pod veliki znak pitanja, jer smo se zbog pada gospodarskih aktivnosti suočili s padom prihoda i zadanom rashodnom stranom proračuna", rekao je Marić.

Poučeni tim lekcijama, odgovornost Vlade je, uz dužno poštovanje prema svakom segmentu javnog ili državnog sektora i ukupnog gospodarstva, brinuti o ukupnoj slici, poručio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:22