UTJECAJ NA HRVATSKO GOSPODARSTVO

ZDRAVKO MARIĆ 'Uskoro ćemo prezentirati mjere koje ćemo ponuditi onima koji su pogođeni utjecajem koronavirusa'

Zdravko Marić
 Tom Dubravec / CROPIX

Epidemija koronavirusom prerasla je u pandemiju. U Hrvatskoj je potvrđeno devetnaest oboljelih osoba. Koronavirus uvelike utječe na svjetsko, ali i na hrvatsko gospodarstvo. S ministrom financija, Zdravkom Marićem, u Dnevniku Nove TV razgovarao je Mislav Bago.

Problemi u zdravstvu doveli su do problema u gospodarstvu. Najpogođenije grane su turizam i promet - posebno cestovni.

Poduzetnici zbog koronavirusa traže novac sada, a ministar financija Zdravko Marić poručuje kako poduzetnici i bankari od Vlade mogu očekivati konkretne mjere.

Marić je danas održao sastanak u Ministarstvu financija o gospodarskim posljedicama koronavirusa, a na sastanku su bili i predstavnici poslovnog i bankarskog sektora.

Marić kaže kako su se usuglasili kako je na vrijeme počeo dijalog o mjerama, da je nulti prioritet zdravlje ljudi, a onda naravno i radna mjesta.

"Važno je osigurati likvidnost i radna mjesta. Sva radna mjesta i u privatnom i u javnom sektoru", ponovio je Marić.

Ministar je govorio i o eventualnim odricanjima onih kojima su se povećala nedavno prava novim Kolektivnim ugovorima.

"Proračun u ovom trenutku ne bilježi neke značajnije anomalije. Zato je poanta da se mjere donose na vrijeme. Što se tiče prihoda u proračunu, oni imaju neki vremenski odmak.

Temeljem fiskaliziranih računa vidimo da u određenim segmentima ima određenog usporavanja. To je turizam i dio transporta. No, prihodi su na tragu naših originalnih projekcija. Od prve pojave koronavirusa u RH govorimo o padu vrijednosti računa od 4 posto", otkrio je ministar i dodao kako je važno reći da je proračun na tragu očekivanja i projekcija.

Ministar je govorio i o poreznim olakšicama. "Oni koji su sada pogođeni, država će im ponuditi mjere, koje ćemo uskoro prezentirati", rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:09