KOMENTIRAO HUP-ove OPASKE

Zdravko Marić: Uvijek će biti kritika na poreznu reformu

Zdravko Marić
 Jure Miskovic / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u u četvrtak uoči sjednice Vlade da treću godinu zaredom Vlada rasterećuje gospodarstvo, a da će kritika i dodatnih sugestija uvijek biti, kako od HUP-a, tako i ostalih.

Uoči sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić komentirao je kritiku iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da je prijedlog porezne reforme neučinkovit, zbog čega su zatražili dodatna rasterećenja.

„Naravno, došao je i popis svih dodatnih, ja bi rekao dobrim dijelom i lista želja, ali i sami su svjesni da je nemoguće provesti sve to u djelo u smislu fiskalnih efekata. Jer, samo recimo na sustavu poreza na dodanu vrijednost (postoji) čitav niz proizvoda koje bi još trebali dodatno sniziti i smanjiti. Neke od njih nije moguće zbog direktive, a neke jednostavno zbog fiskalnog efekta.

Ali mi se slažemo u načelu, i ja mislim da HUP pozdravlja da mi treću godinu za redom rasterećujemo gospodarstvo i građane. Naravno da će kritika i dodatnih sugestija i komentara uvijek bit, kako kod HUP-a, tako i ostalih”, rekao je Marić.

Vlada danas sa sjednice upućuje u saborsku proceduru izmjene i dopune devet poreznih zakona , kojima planira daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i građana, treće po redu, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo 3,6 milijarde kuna.

Najveće porezno rasterećenje planira se kroz proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto, među ostalim na svježe meso i ribu, voće, povrće i pelene, čime bi ukupno rasterećenje u 2019. iznosilo 1,4 milijardi kuna.

HUP je prošli petak iznio svoj prijedlog poreznih reformi, a danas se udruženje poslodavaca fokusiralo na proširenje neoporezivih primitaka koji se mogu isplatiti ili omogućiti radnicima, kao što je 13. plaća, nagrade, dnevnice, topli obrok, prijevoz. U HUP-u kažu da su to sve mjere koje mogu pomoći da se trošak poslovanja smanji, a ne utječu na državni proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:18