INTERVJU

Zdravko Tušek: ‘Za više od 13.000 mladih odobrena je oko 3,1 milijarda kuna‘

A do sada su isplaćene 2,2 milijarde kuna, kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede zadužen za programiranje fondova EU
Zdravko Tušek
 Srđan Vrančić/Cropix

O perspektivama i mogućnostima koje se mladima nude iz europskih fondova razgovarali smo s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom.

Ovaj diplomirani inženjer agronomije ima dugogodišnje domaće i međunarodno iskustvo u poljoprivrednoj politici, upravljanju fondovima EU, uspostavi Agencije za plaćanja i administrativnih kapaciteta za provedbu ZPP-a.

Bio je pomoćnik ministra poljoprivrede, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja, a trenutno je u Ministarstvu zadužen za programiranje fondova EU, upravljanje Programom ruralnog razvoja, Programom za pomorstvo i ribarstvo.

Kako ocjenjujete zanimanje mladih poljoprivrednika za povlačenje sredstava iz fondova EU?

- U cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, prisutan je trend starenja populacije, pri čemu su posebno izložena ruralna područja. Zahvaljujući mjerama očuvanja ruralnog prostora i mjerama poljoprivredne politike sve je izraženija generacijska obnova hrvatskog sela. Istraživanja pokazuju da su mladi poljoprivrednici spremniji za usvajanje novih znanja i tehnologija, uvođenje inovacija u proizvodnji, te da se lakše prilagođavaju promjenama na tržištu. Prema službenim podacima, više od 40 posto nositelja poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj je starije od 65 godina.

Koliko je mladih, europski prosjek je oko 10 posto?

- Broj mladih nositelja poljoprivrednih gospodarstava (do 40 godina starosti) posljednjih godina stalno se povećava i trenutno je oko 13 posto, što je iznad europskog prosjeka. Primjeri iz realnog života, s kojima se svakodnevno susrećem, pokazuju da naši mladi poljoprivrednici rade izvrsno, a na nama je da im stvorimo pozitivno poslovno okruženje, kreiramo programe i mjere koje će omogućiti razvoj i rast njihova poslovanja. Mladi ljudi koji se danas odlučuju baviti poljoprivredom, kroz nekoliko godina bit će glavni nositelji poljoprivredne proizvodnje i upravo iz tih razloga ulaganja u njihovu konkurentnost od presudne su važnosti za naše društvo.

Kad govorimo o potporama mladima u poljoprivredi, postoji i ona kroz Program izravnih plaćanja?

- Zajedničkom poljoprivrednom politikom za razdoblje 2014.-2020. godine definirane su jasne ambicije i potreba generacijske obnove u ruralnom prostoru, te su na razini EUuvedena izravna plaćanja za mlade poljoprivrednike. To u praksi znači da mladi poljoprivrednici dobivaju dodatnu potporu za prvih 50 ha, u visini 25-50 posto prosječnog plaćanja po hektaru, u razdoblju do najviše pet godina nakon što su osnovali ili preuzeli poljoprivredno gospodarstvo. U našem slučaju takav vid potpore trenutno ostvaruje oko 15.000 mladih poljoprivrednika.

Bilo je problema oko apliciranja na natječaje iz Programa ruralnog razvoja zbog nelogičnih uvjeta. Kako ste to riješili?

- Ne bih rekao da je bilo nelogičnih uvjeta, nego je svima nama, kako poljoprivrednicima, tako i administraciji, to bilo novije nego danas. Kao i sve zemlje prije nas, morali smo proći određeni period prilagodbe. Od 2017. godine pojednostavljene su procedure, poljoprivrednici su bolje informirani, svi bolje i kvalitetnije komuniciramo, svima je sve jasnije nego na početku. Upravo povećanje broja mladih koji ulaze u poljoprivredu ili preuzimaju poljoprivredna gospodarstva, pokazuje da smo na dobrom putu i da mladi poljoprivrednici ozbiljno doprinose razvoju naše poljoprivrede.

Potiču li se mladi poljoprivrednici da se okušaju u povlačenju sredstava EU?

- Mladi poljoprivrednici vrlo su motivirani i angažirani kad govorimo o korištenju fondova EU. Kroz Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine provodi se nekoliko mjera namijenjenih mladim poljoprivrednicima. U sklopu Mjere 6., namijenjene mladim poljoprivrednicima, ugovoreno je oko 1500 projekata u iznosu većem od 515 milijuna kuna, od čega je velika većina već isplaćena. U natječajima iz Mjere 4., namijenjene ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, mladi poljoprivrednici mogu ostvariti dodatne bodove i povećani intenzitet potpore za svoja ulaganja. U sklopu spomenutih natječaja ugovoreno je oko 1000 projekata mladih poljoprivrednika s ukupnom potporom od 1,9 milijardi kuna.

Koliko su mladi efikasni u korištenju fondova EU?

- Kroz sve mjere Programa ruralnog razvoja za oko 13.000 mladih poljoprivrednika odobrena je 3,1 milijarda kuna, od čega su isplaćene 2,2 milijarde. Zahvaljujući potporama naši mladi poljoprivrednici opremili su svoja gospodarstva, sagradili najmodernije svinjogojske, govedarske ili peradarske farme, podigli najmodernije voćnjake i vinograde, sagradili i opremili prerađivačke kapacitete, vinarije i uljare.

Što biste poručili mladima koji se bave poljoprivredom?

- Poljoprivreda i njezin razvoj jedan su od strateških prioriteta Vlade. Upravo je ova godina pokazala koliko su poljoprivreda i proizvodnja hrane bitne. U proteklom periodu znatna financijska sredstva uložena su u poljoprivredu i rezultati su vidljivi. Pred nama je novo razdoblje u kojem je oko pet milijardi eura namijenjeno poljoprivredi, a mladi će imati prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:04