OBJAVLJUJEMO NALAZ INSPEKTORA

ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA UTVRDILA DA JE BOLNICA SREBRNJAK RADILA PO ZAKONU Sve optužbe zbog kojih je Boro Nogalo smijenjen pokazale su se neosnovanima

 
Boro Nogalo
 Neja Markicevic / CROPIX

Za razliku od Gradskog kontrolnog ureda i tvrdnji Upravnog vijeća, kao i gradonačelnika Milana Bandića, zdravstvena inspekcija nije utvrdila nezakonitosti u radu Dječje bolnice Srebrnjak, što je izrijekom navedeno u njezinu nalazu koji je proveden 19. i 20. prosinca uključujući i navodno nadriliječništvo te obavljanje djelatnosti za koje, kažu u gradu, nije imala odobrenje Ministarstva zdravstva.

Sve to za što je utvrđeno da ne postoji bio je razlog za smjenu donedavnog ravnatelja Bore Nogala.

Ne zna se zašto ministarstvo nije obavijestilo javnost, premda je prošlo više od 20 dana, o svom nalazu jer u međuvremenu u bolnici je raspisan natječaj za novog ravnatelja koji bi ga trebao zamijeniti.Inspekcija je u svom nalazu izrijekom rekla da je "Upravno vijeće kad je odlučivalo o smjeni bilo ustrojeno nezakonito odnosno imalo je pet članova a po Zakonu ih je trebalo biti sedam". No, i novo Upravno vijeće također donosi odluke premda još nije konstituirano.

U zaključcima inspekcije kaže se da optužbe za nadriliječništvo nisu potvrđene "jer je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika samo provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u njezinoj domeni, a nalaz bi potom bio proslijeđen liječniku koji je to i tražio". Sve to rađeno je u dogovoru i koordinirano s kontrolorima HZZO-a.

Naime, gradonačelnikova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević izrijekom je bila najavila tužbu za nadriliječništvo u dječjoj bolnici premda su svi 'papiri' govorili suprotno, a što je inspekcija i potvrdila.

U nalazu se također naglašava da je bolnica od 2012. do 2016. za sva zapošljavanja imala suglasnost Upravnog vijeća i Ministarstva zdravstva. Riječju, ne stoji ono što su tijekom ove afere izjavljivali članovi Upravnog vijeća uključujući i predsjednicu Anu Stavljenić Rukavina koja uporno tvrdi 'da u tome nisu sudjelovali'.

Također, što se tiče ingerencija Gradskog kontrolnog ureda u dopisu koji je Ministarstvo dostavilo podnositelju ove prijave, gradonačelniku Bandiću jasno piše da "je sukladno zakonu i pravilniku o načinu provođenja kontrole , utvrđene nepravilnosti ugovornih obveza i poduzimanje mjera u isključivoj nadležnosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)".

Premda je nalaz inspekcije vrlo jasan, po njemu se ne postupa, odnosno, afera Srebrnjak nastavlja se s istim akterima i na isti način inzistira na nezakonitostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:33