ODLAZAK GRADONAČELNIKA

Zdravstveni problemi Milana Bandića: moždani udar, plućna embolija, brojne operacije...

Prije tri godine zbog srčanih problema ugrađen mu je stent, a u lipnju prošle godine također mu je pozlilo
Milan Bandić
 Damir Krajac/Cropix

Milan Bandić, najdugovječniji zagrebački gradonačelnik, već neko je vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju u bolnici.

Prije tri godine zbog srčanih problema ugrađen mu je stent, a u lipnju prošle godine također mu je pozlilo pa je bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb.

U međuvremenu imao je plućnu emboliju i nekoliko kirurških zahvata, ali to nije zaustavilo njegove političke ambicije i pripremu za predstojeće lokalne izbore.

Čak 20 godina Bandić je bio prvi čovjek Zagreba i neprestano ponavljao 'radim 16 sati dnevno 365 dana u godini i tako već 20 godina'. I svoju je stranku nazvao MB 365.

Ni nedavna operacija glasnica, na koju je morao jer je bio potpuno izgubio glas, kao ni činjenica da mu se glas nije do kraja vratio, nisu ga spriječili u naumu da krene u kampanju po novi mandat.

Na pitanje bi li u tome i uspio, odgovor nećemo saznati premda je njegova gradonačelnička pozicija bila snažno poljuljana - poglavito nakon potresa u Zagrebu jer su građani uvjereni da je taj posao loše odrađen.

Baš potres razlog je što se sve više govorilo da će 'Bandić sigurno izgubiti izbore', premda su politički analitičari i dalje držali da 'Bandić ima šanse'.

Naime, prije svakih lokalnih izbora govorilo se da je to njegov zadnji mandat, a onda bi rezignirani birači koji nisu željeli izaći na izbore otvorili Bandiću novi mandat.

Bandić je u Zagreb došao na studij gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a njegov politički put počinje kad je 1993. postao politički tajnik gradske organizacije SDP-a.

Samo dvije godine kasnije postaje zastupnik u zagrebačkog Gradskoj skupštini, a od 2000. traje njegov gradonačelnički mandat s 'pauzom' od dvije godine kad je zbog afere, odnosno vožnje pod utjecajem alkohola, nakratko 'pauzirao'.

Bio je i predsjednički kandidat 2009. godine, ali je neslavno propao kao što je i njegova stranka loše prolazila na parlamentarnim izborima.

Tijekom njegovih gradonačelničkih mandata neki su gradski projekti izazivali proteste građana. No, Bandić nije dao smesti te je dio njih na kraju završen onako kako je to on predlagao. Primjer je garaža u Varšavskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:21