NEZADOVOLJNI SU

Zdravstveni radnici prosvjedovali pred Ministarstvom: ‘Ako nam ne ispune uvjete, idemo u štrajk!‘

Granski kolektivni ugovor ključ je nezadovoljstva oko 240 tisuća medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja

Prosvjed ispred ulaza u Ministarstvo zdravstva

 Vanesa Pandzic/Cropix

Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su danas pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštivati radnička prava.

Sa sobom su na prosvjed donijeli transparente na kojima je pisalo ‘Vaše zdravlje je u našim rukama‘, ‘Zašto se školuju medicinske sestre‘, ‘Sistematizacija radnih mjesta odmah‘...

Jedna od prosvjednica, Branka Grgurić, istaknula je da radi kao administrator pri prijemu pacijenata, ali je svakodnevno u kontaktu s onkološkim pacijentima i radi trijažu, a to joj nitko ne dodatno ne plaća.

Govornici su rekli da je u fokusu zdravstva pacijent te da zbog preopterećenosti poslom i zbog niskih primanja moraju nadljudskim naporima spašavati ljudske živote.

Granski kolektivni ugovor o kojem se jučer trebalo raspravljati u Ministarstvu zdravstva, prije nego što je sastanak odgođen, ključ je nezadovoljstva oko 240 tisuća medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja.

image

Branka Grgurić

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Traže da se vrati dodatak od 3 posto, ukinut za vrijeme mandata premijera Zorana Milanovića, ali i imaju i niz novih zahtjeva koji žele iznijeti ministru Viliju Berošu.

Granski kolektivni ugovor traje još samo tri mjeseca te namjeravaju u tom razdoblju okupiti snage i ne mogu isključiti mogućnost štrajka kao posljednje opcije.

Okupljenima su se obratili i Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, te Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi

Istakli su da već godinama inzistiraju na boljim uvjetima, ali se njihove zahtjeve već godinama sustavno ignorira. Premda ih je u ovom simboličnom prosvjedu bilo dvadesetak, tvrde da bi ih se sljedeći puta moglo okupiti i nekoliko tisuća.

image

Stjepan Topolnjak

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Ankica Prašnjak

Vanesa Pandzic/Cropix

Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donosi jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su čelnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak.

"Bit će štrajka ako se ova šutnja Ministarstva nastavi", poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima 10.600 članova.

Posebno je istaknula nerješavanje problema manjka medicinskih sestara, kojih samo u Dubrovniku nedostaje 375.

Sindikalni čelnici tvrde i da mjesecima bezuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor, te da su nebrojeno puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, a kao odgovor dobili su samo "šutnju administracije", kako su i nazvali današnje mirno okupljanje.

"Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu", istaknuo je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata koji ima oko 10.000 članova, a okuplja i zdravstveno i nezdravstveno osoblje u sustavu.

"Do kada će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni da odlaze iz ovog sustava", rekao je Topolnjak posebno istaknuvši nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.

Poručili su da se gomilaju sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav, a u osvrtu na najavljenu reformu zdravstva istaknuli su da se "pacijenti sve više žale, a radnici su očajni zbog uvjeta rada i nepoštivanja prava iz kolektivnog ugovora".

Organizatori prosvjeda pozvani su na sastanak u Ministarstvo na kojem će ponuditi rok do kojega se moraju riješiti navedeni problemi. Nakon sastanka očekuju se izjave čelnika sindikata i nekoga iz Ministarstva.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:22