KORONA IH DOVELA NA RUB

Zdravstveni sustavi u Češkoj i Slovačkoj pred krahom, Plenković: ‘Spremni smo primiti dio pacijenata‘

Premijer je dodao da je ‘Hrvatska solidarna s članicama EU-a u borbi protiv covida‘
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska je spremna zbrinuti po desetak covid pacijenata iz Češke i Slovačke, tvitao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što se telefonski čuo s kolegama Andrejem Babišem i Igorom Matovičem.

"Izrazio sam spremnost Hrvatske da, u slučaju potrebe, zbrine po desetak #COVID19 pacijenata iz Češke i Slovačke, s obzirom na pritisak na njihove zdravstvene sustave", objavio je Plenković na Twitteru.

Plenković je dodao da je "Hrvatska solidarna s članicama EU u borbi protiv #COVID19".

Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana među najteže pogođenim zemljama u svijetu i brojne regionalne bolnice preplavljene su priljevom covid pacijenata. Prošli tjedan je zatražila pomoć u zbrinjavanju pacijenata od Njemačke, Švicarske i Poljske.

Susjedna Slovačka prebacila je svoje prve covid pacijente u inozemstvo ovog tjedna. Poljska i Njemačka dosad su ponudile po deset kreveta slovačkim pacijentima, navela je Bratislava.

Slovačka trenutačno ima 17,03 smrtna slučaja na milijun ljudi u posljednjih tjedan dana, odmah iza susjedne Češke koja ima 18,85 umrlih na milijun stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2022 22:22