VAŽNA PITANJA

Zdravstvo i gospodarenje otpadom bili su glavne teme online sastanka svih župana

Formirana je i Radna skupina za socijalnu politiku Hrvatske zajednice županija koja je u proteklom periodu bila iznimno aktivna
Goran Pauk
 Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Aktualna pitanja vezana uz zdravstvo i gospodarenje otpadom bila su teme sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koji čine svi župani, održane online u srijedu 14. travnja.

- Protekla dva mjeseca aktivnosti Hrvatske zajednice županija usmjerene su na aktivnosti vezane uz epidemiju koronavirusa i potrese koji su uzrokovali štete diljem Hrvatske. Inicirali smo rješavanje pitanja vlasništva nad domovima za starije i nemoćne. Formirali smo i Radnu skupinu za socijalnu politiku Hrvatske zajednice županija koja je u proteklom periodu bila iznimno aktivna - ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Istarska županija pokrenula je inicijativu za rješavanje pitanja financiranja povećane osnovice plaća za šest posto u javnim službama, kao i za pogrešno obračunati prekovremeni rad u razdoblju od 2015. do 2017. godine. Javne službe odnose se i na školstvo, i zdravstvo, i socijalni sustav, a županije, zadužene za organizaciju primarne zdravstvene zaštite, nemaju predviđena sredstva za te namjene u proračunu.

Zalažući se za prava radnika, koja im pripadaju po zakonu, a pritom apelirajući na ograničenja svojih proračuna, zatražena je pomoć Ministarstva zdravstva. Iz Ministarstva poručuju kako se radi na konsenzusu s Ministarstvom financija i Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako bi se pronašao najbolji model financiranja.

image
PROMO

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, koja je s još tri županije - Varaždinskom, Krapinsko-zagorskom i Međimurskom - osnovala Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, razgovaralo se o otvorenim pitanjima vezanima uz odredbe novog Zakona o gospodarenju otpadom.

- Važno je da s grupacijom centara za gospodarenje otpadom održimo radni sastanak uoči donošenja novog Zakona - rekao je potpredsjednik Zajednice i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Udruga H2 - Vodikov članak prezentirala je mogućnosti iskorištavanja vodika za razne namjene. Istaknuto je i da se tirkizni vodik može proizvesti upravo iz - otpada. Kad bi, primjerice, postojali uvjeti za proizvodnju vodika u nekoj županiji, iz 25 tona komunalnog ili posebnog otpada na dan bi dobili cca 700 kg vodika, što je dostatno za dnevni pogon 20-30 gradskih autobusa.

Osim za pogon autobusa, vodik bi namjenu mogao pronaći u sustavima plinskog centralnog grijanja za grijanje javnih objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 01:59