BORIS MILOŠEVIĆ:

‘ZDS isključivo koristiti u situacijama koje je preporučilo Vijeće. Knin? Ako odem, bit će to iskreno‘

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević dao je veliki intervju u Dnevniku televizije N1
Boris Milošević
 Srdjan Vrancic/Cropix

Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o 25. obljetnici Oluje u Kninu, ali i o nizu drugih aktualnih tema.

Osvrnuo se na prvih par dana u Vladi.

- Prošli petak sam imao prvi dan u Vladi, preuzeo sam ured i odredio gdje ću sjediti. Krenuo sam u ustroj ureda. Radim na Uredbi o uredu potpredsjednika Vlade i na kadrovskim rješenjima. Cijelo vrijeme ću biti u Banskim dvorima, imati ured i ljude koji će sa mnom raditi - kazao je.

Rekao je i kada će dobiti ovlasti.

- Tu predstoji da nakon osnivanja ureda definiramo koordinaciju. Nakon toga trebam krenuti u izradu operativnih programa za nacionalne manjine što je u programu ove i ranije Vlade. S time ću morati koordinirati i rukovoditi - kazao je.

Ustvrdio je i da će nastojati u dogovoru s premijerom i kolegama u Vladi konzumirati svoje ovlasti. Komentirao je i suradnju s premijerom Plenkovićem i što očekuje.

- Sad je drugačije. Na neki način neka neslaganja smo izražavali u parlamentu i za govornicom, sad ćemo morati puno ranije spriječiti takve situacije i uže surađivati te razgovarati o svim spornim situacijama - kazao je Milošević.

Je li predsjednik Vlade polunadređen ministrima?

- Mogli bismo tako reći da ima određene ovlasti da im je polunadređen, ali svi prijepori, nesuglasice i rješenja koja traže politički dogovor morat ćemo kroz suradnju tražiti najbolja rješenja - kazao je.

Na pitanje kako će glasati na sjednici Vlade, kazao je kako očekuje da neće iskakati iz tima. Kazao je i da njegovo imenovanje u Vladu nosi određeni politički rizik.

- Nisam iz većinske stranke HDZ-a i bio sam zastupnik srpske nacionalne manjine, to nosi politički rizik, ali to smo prihvatili. Kako premijer, tako i zastupnici SDSS-a i ostali zastupnici nacionalnih manjina koji su mi dali punu podršku - kazao je.

Kazao je i da ne strahuje da će u srpsko-hrvatskim odnosima postati novi Pupovac. - Spreman sam na tu mogućnost. To je nešto što ova vrsta uloge nosi - kazao je.

Tvrdi i da je upoznat s problemima manjinskih zajednica i ratnim nasljeđem koje opterećuje srpsko-hrvatske odnose. Prvo što će napraviti kada oformi kabinet je operativni program za nacionalne manjine. - Radit ću i na svim strateškim dokumentima koji se tiču ljudskih prava - kazao je.

Milošević je kazao da je kao zastupnik volio ići na teren te da se nada da mu posao neće oduzeti taj dio zadovoljstva. - Nastojat ću da kad ustrojim ured i kad on počne živjeti nekim ritmom, da ću odvojiti bar jedan dan u tjednu da odem na teren i posjetim neku općinu, obitelj, neka područja koja su bez struje, a gdje se rade radovi - kazao je.

Osvrnuo se i na pozdrav "Za dom spremni".

- To je jedno pitanje koje je teško i ideološki stvara podjele u društvu. Moj stav je jasan, mislim da bi bilo dobro da taj pozdrav nema pravo javnosti i da se ide prema njegovoj zabrani. Svjestan sam da nema dovoljno snage i razumijevanja za taj potez, ali bih volio da napravimo iskorak u smjeru da se taj pozdrav isključivo koristi u situacijama gdje su dane preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću - kazao je.

Tvrdi i da postoje situacije gdje se pozdrav tolerira i gdje se i jedna vrsta preporuke krivo tumači te da će možda trebati zakonsko rješenje.

S premijerom, kazao je, nije razgovarao o ćirilici u Vukovaru. - U programu je Vlade da se postoji zakon o jeziku i pismu, a što se tiče Vukovara on je specifičan jer tu postoje određene odluke Ustavnog suda koje moramo poštivati - kazao je.

Hoće li u tome pomoći to što Penava nije u HDZ-u kazao je da mu ne bi davao takav značaj. - Što se tiče Vukovara treba poštovati zakon i odluke Ustavnog suda - kazao je.

Komentirao je i obilježavanje 25. obljetnice Oluje u Kninu.

- Što se tiče 5. kolovoza traju razgovori o mom dolasku u Knin kao član Vlade. Razgovaramo otvoreno jer nikad nismo na takav način razgovarali i nikad ni jedan predstavnik SDSS-a nije bio u Kninu na taj datum. Mislimo da ova Vlada ima legitimitet i može jamčiti smanjenje tenzija i podjela u društvu - kazao je.

- Moj odlazak ili neodlazak će značiti pogrešku, a za mene osobno i većinu Srba je Oluja teško i osjetljivo pitanje. Ja ne mogu zaboraviti civile koji su ubijeni pogotovo nakon same akcije, ljude koji su otišli u egzodus - kazao je.

Upitan kako gleda na 'Oluju', kao i pobjedu i egzodus, kazao je da je to dvostrana slika na koju moram gledati tako.

- Ne mogu prijeći i zaboraviti nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva... To čini dio mog identiteta.

Ako je moj dolazak gesta, imam želudac za svaku vrstu geste za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice - kazao je.

Odluka o dolasku u Knin bit će donesena najkasnije početkom drugog tjedna, kaže, a ako će ići, to će biti iskreno i s ciljem poboljšanja atmosfere u društvu, kazao je Milošević za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:50