BURNO U OTVORENOM

Zekanović mahao uplatnicom za Grbina, Benčić kritizirala Plenkovića: ‘Veliki pucanj u prazno‘

Ključni je problem da Plenković nije pokazao nikakvu političku volju da obnova bude politički prioritet, poručila je Benčić

Sandra Benčić i Hrvoje Zekanović

 HTV

Burno aktualno prijepodne u Saboru obilježeno opomenama i uvredama, a potvrđeni su i novi ministri, Branko Bačić za novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine te potpredsjednika Vlade, te Šime Erlić za ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno su gosti Mirela Ahmetović (SDP), Josip Borić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!) i Hrvoje Zekanović (HDS) razgovarali o poskupljenju nakon uvođenja eura i obnovi Banovine.

- SDP već godinu dana upozorava da je prije uvođenja eura trebalo zaštititi hrvatske građane. HDZ je odbio zaštititi građane. Na primjeru Slovenije predlagali smo zaštitu građana, da se godinu dana prije uvođenja eura uvede monitoring cijena, da se objavljuju cijene i promjene cijena onih najvažnijih namirnica. Htjeli smo i formiranje crnih lista onih koji neopravdano dižu cijene, istaknula je saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

Upitala se što prosječnom umirovljeniku znači godišnja inflacija od 13,5%.

- To mu ništa ne znači, on danas plaća osnovne namirnice od 10 do 40 posto više, a lijekove koji su na posebnoj listi, plaća i od 100 do 170% više nego prošle godine, dodala je.

Vlast i oporba su danas ušli u sabornicu s različitim ciljevima, odgovara Josip Borić iz HDZ-a.

- Mislim da smo jasno na aktualnom satu pokazali koje su politike iza nas, što je ispred nas. Premijer je jasno govorio što je Vlada učinila. Od smanjenja PDV-a, govorimo o hrani i namirnicama. Postoji angažman da se putem institucija vidi što se događalo zadnjih 15-ak dana od uvođenja eura. Postoje brojni primjeri gdje se to neosnovano događalo. Oporba je zapravo stala na stranu trgovaca i onih koji su neosnovano povećavali cijene.

Dodaje da će se do kraja siječnja vidjeti utjecaj eura te da će to biti polazišna točka za moguće mjere nakon toga.

Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo, poručuje da su pitali premijera ima li podatak o kretanju trgovačkih marži od 2019. godine naovamo te ima li podatke o cijenama.

- Nema podatke. On je imao veliki pucanj u prazno kada je najavio da će rezati subvencije, da će kažnjavati. Kada je najavio "crni petak". Ništa se nije dogodilo. Niti crne liste niti sve druge mehanizme, Andrej Plenković u posljednjih godinu dana nije htio primijeniti. Sada najavljuje drastične mjere i ne poduzima ništa, kao i u svemu ostalome.

Ističe također da su sva pitanja vezana uz građane, poput primjerice enormnog rasta cijena na tržištu nekretnina, da su to pitanja koja su njemu sekundarna, a da mu je jedino važno kako ga se vidi u Europskoj uniji.

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke izvadio je iz džepa uplatnicu.

- Šef oporbe je neovlašteno uzeo 6631 euro i 29 centi iz proračuna RH. To je famozna naknada za odvojeni život. Ovo je jedna uplatnica. Tvrdi da je uplatio, ali uplatnicu nismo nikada vidjeli. Ja sam popunio uplatnicu za RH, napisao sam Peđa Grbin, napisao sam iznos. Evo ovo ću dati kolegici Ahmetović neka mu da, istaknuo je.

Zekanović je potom spomenuo dizanje cijena u Gradu Zagrebu.

- Kolegice Ahmetović i Benčić su jako zabrinute nad standardom građana jer imamo poskupljenje. Njihove stranke u gradu Zagrebu, za razliku od RH, dižu cijenu vode za 15%. Vlada je svojim mjerama svaki mjesec daje 115 milijuna kuna subvencije gradu Zagrebu da bi cijena struje ostala ista.

Josip Borić potom je odgovorio i na pitanje zbog čega je premijer Plenković inzistirao u svojim odgovorima na pitanju obuke ukrajinskih vojnika.

- Jer su glasali protiv vojne pomoći.

S tom se konstatacijom složio i Zekanović.

Mirela Ahmetović rekla je da je Zekanović iznio notornu laž da je SDP glasovao protiv vojne pomoći Ukrajini.

- Kako ste vi glasali za naš amandman o pomoći Ukrajini, upitala je, dok je Zekanović odgovorio da nisu mogli glasati za nešto što je već postojalo, a da je ovo bilo glasanje o vojnoj pomoći EUMEM.

Povela se rasprava i o cijenama u garažama u Gradu Zagrebu, a koje su povećane.

Dok je Borić upitao zbog čega je to tako, Benčić je odgovorila da su cijene u garažama ujednačene s cijenama parkirališnih mjesta.

- Vi ste s Bandićem 20 godina uništavali grad i ostavili ga u takvom financijskom stanju da smo godinu i pol morali raditi samo na stabilizaciji financija. Ostavili ste praznu blagajnu da niste ostavili novac niti za plaće. Ruinirali ste grad, odgovorila mu je.

Na red je došla i tema novog ministra Branka Bačića, a koji je danas potvrđen u Saboru te pitanje obnove.

- Mislim da će Branko Bačić pokazati rezultate. Postoji respekt među mnogim zastupnicama prema njegovim sposobnostima. To je političar koji zna što treba činiti. Vjerujem da će on ostvariti planove, a koje će iznijeti u vrlo kratkom vremenu, rekao je HDZ-ov Borić.

- Ima nekoliko problema s imenovanjem Bačića. Zašto je Plenković do sada čekao ako je upravo on taj koji je s velikim iskustvom, kompetentan te će sve to riješiti u šest mjeseci. Bačić je i citirao amandmane SDP-a. SDP je tražio da se objedine sva tijela nadležna za obnovu kako bi se sve lakše provelo, istaknula je SDP-ova Ahmetović.

- Mi ćemo na ljeto otvoriti šampanjac i slaviti obnovu Banovine, ustvrdio je Zekanović ipak poručivši da bi problem mogao biti s pitanjem nedovoljne građevinske operative.

- Ključni je problem da Andrej Plenković nije pokazao nikakvu političku volju da obnova bude politički prioritet. Ne bi sada, tri godine nakon potresa u Zagrebu, ustvrdio da obnova ide nestvarno sporo, zaključila je Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 08:12