ZASTUPNIK SUVERENISTA

Zekanović na Twitteru objavio anketu o pobačaju, nije dobro završilo za njega

Hrvoje Zekanović kaže da su proliferima suprotstavljeni oni hedonističkog svjetonazora koji negiraju znanstvene činjenice
Hrvoje Zekanović
 Goran Mehkek/CROPIX

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista započeo je s prikupljanjem zastupničkih potpisa za njihov prijedlog zakona o zaštiti života kako bi ga mogli uputiti u saborsku proceduru, izvijestio je u utorak predsjednik Kluba Hrvoje Zekanović.

On je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetio kako u prošlom sazivu nisu uspjeli s tom inicijativom, jer su od potrebnih 30 prikupili samo sedam potpisa. No vjeruje da će ovaj put biti uspješniji, jer sad, na samom početku, imaju već sedam potpisa, a vjeruju kako će ih u srijedu imati puno više kad započne plenarno zasjedanje.

Pozivajući zastupnike da podrže njihovu inicijativu, podsjetio je kako je prema odluci Ustavnog suda iz 2017. ključno pitanje o kojem treba odlučiti Hrvatski sabor u zakonskom obliku - "kad počinje život?".

- Za znanstvenike o tome nema dileme, život treba štititi od njegova začetka i Sabor zakonski mora regulirati znanstvenu činjenicu - smatra Zekanović.

Suprotstavljena su, rekao je, dva svijeta - jedan koji se poziva na znanost, proliferi koji žele štititi život od njegova začeća i drugi koji isključivo gleda sebe, hedonističkog svjetonazora koji će bez obzira na znanstvene činjenice pokušati raditi ono što ih je volja.

- Mi suverenisti smo za znanstveni pristup, za argumentiranu raspravu pa ako netko ima dilemu kad počinje život, idemo sučeliti stavove na znanstveni način i zaštititi život od začeća - poručio je Zekanović.

Naveo je kako u odluci Ustavnog suda iz 2017. stoji kako nema nikakvog razloga za prekid trudnoće zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice. Dodao je kako je Ustavni sud suprotstavio ustavnu odredbu o pravu na život s tezom koja nema jednaku ustavnu težinu, a to je pravo na privatnost.

- To je bitka svih bitaka da se zaštiti život, odnosno da se prihvate znanstvene činjenice - kaže Zekanović.

Na pitanje je li za zabranu pobačaja u bilo kojem slučaju, Zekanović je odgovorio da svako ljudsko biće ima pravo na život koji započinje začećem i štiti se do začeća do prirodne smrti. Ima samo jedan izuzetak u situaciji kad je ugrožen život majke i tad treba procijeniti što učiniti i to je iznimno rijetko, dodao je.

Upitan o stavu Ustavnog suda da se razina stečenih prava ne može smanjivati, Zekanović je odgovorio kako je Ustavni sud rekao kako je u Ustavu zajamčeno pravo na život i da je to osnovno pravo na kojemu sve počinje. Mi samo trebamo potvrditi znanstvenu činjenicu da život počinje začećem, naglasio je Zekanović.

Na pitanje treba li se zabrana pobačaja odnositi i na žrtve silovanja, Zekanović je rekao kako pobornici prava na abortus postavljaju ekstremne slučajeve, kao oporba zdravom razumu i znanosti. Sučelimo znanstvene činjenice, a ne govorimo o nekakvim kuriozitetima kojih gotovo da i nema, dodao je.

Odgovarajući na upit na kojem temelju gradi optimizam da će inicijativa ovaj put biti uspješna, Zekanović je rekao kako je prošli puta zakonski prijedlog podnio sam, jer nije imao klub, a danas ga čine četiri zastupnika.

- Očekujem potporu kolega iz Domovinskog pokreta i Mosta od kojih su nam već neki dali potporu, kao i iz ostalih stranaka, HDZ-a i SDP-a i svih ostalih koji prihvaćaju tu znanstvenu činjenicu - rekao je Zekanović.

Poručio je kako je to nadstranačko i nadsvjetonazorsko pitanje te da je oduzimanje života nekome tko nema pravo glasa u majčinoj utrobi u 21. stoljeću neprihvatjivo, a povodom prikupljanja potpisa Zekanović se oglasio i na svom Facebooku.

- Ovo je prilika da svi oni koji se nazivaju demokršćanima dokažu da su doista spremni štititi ljudski život od njegova začeća. Sad ćemo vidjeti drže li više do vrijednosti ili stranačke stege, posebno zastupnici HDZ-a, čiji se predsjednik toliko boji otvoriti ovu temu da nije ispoštovao ni rok koji mu je Ustavni sud davno propisao da promijeni zakon. Sad ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima - napisao je.

Društvene mreže odmah su se "užarile", a osobito brutalni bili su korisnici Twittera, gdje je Zekanović objavio i anketu u kojoj je pitao "Jeste li za zaštitu života od začeća". Na njegovu žalost, čak 82 posto ljudi glasovalo je za "Ne, ja sam za abortus".

- Gdje su Zekanović i ekipa kad jedan grad veličine Zadra ostane bez ginekologa??? E fakat mi je više pun kufer. Nakon zaštite života od potresa, Zekanović traži zaštitu života od začeća. Neka mu netko objasni čemu služi kontracepcija - samo su neki od komentara koje je dobio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:37