REAKCIJE IZ SABORA

ZEKANOVIĆ O AFERI SMS 'Tajne službe se za rješavanje međustranačkih problema unutar najveće stranke u državi, situacija je šizofrena'

Hrvoje Zekanović
 Damjan Tadić / CROPIX

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović upitao se u srijedu, u kontekstu afere lažnih SMS poruka, kako je moguće da tajne službe daju ključne povjerljive informacije medijima, te je izrazio sumnju da nalog o puštanju informacija u medije dolazi iz samog vrha države.

"Kad otvorimo bilo koji portal, možemo pratiti korak po korak što poduzimaju tajne službe. Je li to u nekoj normalnoj državi moguće", pitao se Zekanović u slobodnom govoru u Saboru.

Sumnja, kaže, da s najvišeg vrha države dolazi nalog da se informacije puštaju. "Imamo običan međustranački obračun, gdje se tajne službe koriste da bi se riješili neki međustranački problemi unutar najveće stranke u državi", ustvrdio je Zekanović.

Za prosvjed koji je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio za 13. listopada ocijenio je kako ga je "Penava napravio od srca kao istinski domoljub", ali je pritom pogriješio jer s jedne strane zamjera institucijama njihov nerad, a s druge strane podržava institucije i premijera.

"Situacija je malo šizofrena, ne možete kritizirati pa onda podržavati institucije", poručio je Zekanović Penavi.

Grmoja: U Saboru zaprimljen novi podnesak Damira Sabljaka

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je kako je u Saboru zaprimljen novi podnesak hrvatskog diplomata Damira Sabljaka, koji je lani DORH-u podnio kaznenu prijavu s informacijama o protupravnom trošenju novca poreznih obveznika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"MVEP je prošloga petka priopćio da je primio rješenje Uskoka kojim je odbačena Sabljakova kaznena prijava o sumnjama o protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri”, rekao je Grmoja u saborskoj stanici za slobodni govor.

Upozorio je kako je MVEP izvijestio da je rješenje primio u srijedu, istoga dana kada je premijer Andrej Plenković u Saboru javno rekao da "takve i slične predstavke na kraju najčešće ne vode ničemu".

"U jučer poslanom podnesku gospodin Sabljak, koji je podnositelj kaznene prijave, tvrdi da mu DORH, odnosno Uskok, još uvijek nije dostavio rješenje", rekao je.

Zakon o kaznenom postupku određuje da je državni odvjetnik dužan donijeti odluku o kaznenoj prijavi u roku šest mjeseci od dana upisa prijave u upisnik kaznenih prijava i o tome obavijestiti podnositelja prijave.

"Ako Uskok doista još uvijek nije dostavio rješenje podnositelju kaznene prijave, nameće se pitanje otkud MVEP-u rješenje Uskoka", pita Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:32