CIRKUS U SABORU

Zekanović optužio Hajdukovića da je s 4 promila alkohola bio u Saboru: ‘Tukao je šakom po stolu‘

Oporbeni klubovi nisu uspjeli progurati ni zaključak koji se obvezuje Vlada da razriješi članove upravnih tijela HEP-a i regulatornih agencija

Domagoj Hajduković

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnici iz redova oporbe pozvali su u nedjelju premijera Andreja Plenkovića da svim građanima najesen omogući kupnju plina po cijeni od 1 cent po MWh, a ne samo bogatim tajkunima.

"Uvjeren sam da Andrej Plenković radi u interesu svih građana, bio to običan čovjek, bio to Pavao Vujnovac. Uvjeren sama da će najesen omogućiti svim građanima da plaćaju plin za jedna cent", rekao je zastupnik Mosta Nino Raspudić, nakon što je Hrvatski sabor odbio zaključak kojim se Vlada obvezuje da u roku od 15 dana utvrdi koje su osobe i institucije odgovorne za financijsku štetu u HEP-u.

Ostali zastupnici iz kluba Mosta, poručuju da im se s istim pitanjima javljaju umirovljenici, branitelji, građani iz svih dijelove zemlje.

"Ako najesen bude cijena 1 cent, kao što su neki mogli kupovati, evo ja ću platiti HEP-u 5 eura da se HDZ-ovci ne smrznu ove zime. Cijeli zimu ćete provesti na toplome, u ime cijele oporbe, ja častim“, ponudio se zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Vladajući su od rasprave o plinskoj aferi u HEP-u namjerno radili farsu tako što su "slali razne zvekane i zvekanoviće", rekao je zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković. "Dok časne kolegice i kolege dižu glas protiv pljačke i nepravde, protiv obespravljivanja radnika, još Hrvatska nije propala", dodao je.

"Vrijeđa me čovjek koji je prva dva dana s 4 promila u krvi raspravljao u Saboru i tukao šakom po stolu", replicirao mu je Hrvoje Zekanović (HDS).

Ni današnja rasprava nije prošla bez spominjanja vlasnika ENNA grupe Pave Vujnovca. HDZ-ov Mato Franković tvrdi da je isti bio povezan s Domovinskim pokretom i Mostom koje je nazvao "domoplincima" i "mostoplincima".

"Pavao Vujnovac je vama davao pozajmicu. Ja ću vam pokazati naše ulazne račune, ako nađete lipu od Vujnovca, ja ću izaći iz Sabora, a pokažite vi svoje ulazne račune", odgovorio mu je Daniel Spajić (Domovinski pokret).

Odbijanje zaključka da Vlada utvrdi odgovorne za preprodaju HEP-ova plina i nastalu štetu od 10 milijuna eura, oporba je nazvala "vrijeđanjem i zastupnika i građana".

"Politička je odgovornost utvrđena i sada preostaje narodu da na sljedećim izborima samo donese presudu", izjavio je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti).

Oporbeni klubovi nisu uspjeli progurati ni zaključak koji se obvezuje Vlada da razriješi članove upravnih tijela HEP-a i regulatornih agencija.

"Svi koji ste digli ruku protiv zaključka da se smijene odgovorni u aferi plin za cent, biti ćete suodgovorni ako će isti ti koji će sada ostati na svojim mjestima ometati istragu“, rekla je Sandra Benčić (Možemo).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:57