PROTIV EUROZONE

Zekanovićevi suverenisti: ‘Odreknemo li se kune, odrekli smo se dijela suvereniteta‘

Suverenistima se u ovoj referendumskoj inicijativi pridružila Generacija obnove
Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović, Frano Čirko
 
 Damjan Tadić/Cropix

Zastupnici saborskog Kluba Hrvatskih suverenista poručili su u srijedu da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu, ističući da odricanje od hrvatske kune znači odricanje od monetarne suverenosti.

"Kada se odreknemo monetarne suverenosti, odrekli smo se jednog važnog dijela suvereniteta", upozorio je predsjednik kluba Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo što se referendumskoj inicijativi Suverenista za zaštitu kune priključila stranka mladih Generacija obnove, te uvjerenje da će za referendum prikupiti dovoljan broj potpisa, pozvavši sve volontere da se prijave za prikupljanje potpisa.

Marijan Pavliček je za drugu polovicu listopada najavio pokretanje prikupljanja potpisa za referendum o uvođenju eura, tvrdeći da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu jer će, upozorava, doći do drastičnog pada životnog standarda građana.

Ustvrdio je da, kada zbog poremećaja na tržištu dolazi do poskupljenja kruha, hrvatskim građanima uvođenjem eura ne treba dodatno oslabiti financijsku situaciju. Pavliček je podsjetio da je i guverner HNB-a Boris Vujčić rekao da će zbog uvođenja eura vjerojatno doći do povećanja cijena gotovo svih proizvoda.

"Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu od svega 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 eura. To znači da će deset posto njegove mirovine otići samo na kruh. Hrvatska je osiromašena i u ovom momentu nije spremna za uvođenje eura kao nacionalne valute", upozorio je i poručio da hrvatski građani na referendumu trebaju odlučiti žele li euro i kada.

Predsjednik stranke Generacija obnove Frano Čirko rekao je da se inicijativi za zaštitu hrvatske kune priključuju jer smatraju da bi odricanje od vlastite valute značilo svojevrsnu izdaju budućih generacija, koje bi bile okljaštene za jednu od ključnih poluga monetarnoga, gospodarskoga i nacionalnog suvereniteta - vlastite valute.

"Vrlo je štetno, pogotovo u odnosu na buduće generacije, odricati se tako lako od hrvatskog monetarnog suvereniteta", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 10:53