SVEHRVATSKA GROBNICA

Žele li partizani, ustaše i branitelji ležati zajedno?

ZAGREB - Na Krbavskom polju, nedaleko od crkve Hrvatskih mučenika u Udbini, prema gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću trebalo bi niknuti “svehrvatski grob” u koji bi se položile kosti svih onih koji su dali život za Hrvatsku.

Efekt pomirbe

Budući da je istaknuto da će se tamo položiti ostaci žrtava s “nepartizanskih grobišta”, postavilo se pitanje ima li u kosturnici mjesta za hrvatske partizane.

- U ‘svehrvatski grob’ položile bi se kosti hrvatskih žrtava iz Hrvatske i Slovenije bacanih da im se zatre trag i kosti s vojnih nepartizanskih groblja koja su sravnjena sa zemljom - kaže urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Dodaje da se “nitko u Crkvi ne bi protivio tome da se tamo polože i kosti žrtava partizana koje bi bile nađene na neidentificiranom, neistraženom i neobilježenom grobištu”. Ako je to kriterij, povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da onda tamo mora biti mjesta i za hrvatske i sve druge žrtve iz ustaškog logora Jasenovac, koje su bačene u neobilježene grobnice.

- Pravedno je da se takvim spomenikom odužimo svima koji su dali život za Hrvatsku - kaže teolog Adalbert Rebić, koji smatra da tamo ima mjesta za sve mučenike koji su stradali u ratovima bez obzira na to kojoj su ideologiji i stranci pripadali. Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da takva kosturnica ne bi imala pravi efekt pomirbe, pogotovo ako se radi selektivno, jer se to ostvaruje na drugačiji način.

- Idejom nije predviđeno nikakvo ‘miješanje’ kostiju nego je ponuđeno rješenje za časno postupanje s kostima žrtava koje su ponižene, obespravljene i uskraćene za dostojan pokop - kaže Miklenić. Prema Rebićevim riječima, tu ima mjesta za sve pokojnike stradale u partizanskim, domobranskim i ustaškim redovima.

A što nakon 50 godina?

- Ne sviđa mi se ideja da u grobnici zajedno s herojima Domovinskog rata budu i ustaški zločinci, a ‘zaboravljaju’ se pripadnici antifašističkog partizanskog pokreta - kaže Klasić.

Šef HSP-a Danijel Srb tu ideju, uz svu njenu plemenitost, smatra kontroverznom.

- Zbog povijesnih okolnosti kod nas je takva ideja praktički neprovediva. To je plemenit pokušaj, ali postoji opasnost da se ondje nađu i oni koji se nisu borili za Hrvatsku, recimo četnici koji su u zadnji čas prešli partizanima, a etničko, kao i ideološko i političko prebrojavanje mrtvih može nas odvesti u neželjene vode - kaže Srb.

Vrlo je skeptičan prema takvoj kosturnici jer, pita se, “bi li svi oni - ustaše, partizani, branitelji - željeli ležati skupa”. Klasić pak kaže da s današnjeg stajališta ima jedno blasfemično pitanje: što će biti ako netko za 50 godina u ime nekakve druge pomirbe predloži da se u istu grobnicu stave kosti naših branitelja i krajinskih vojnika!?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:43