‘ATMOSFERA STRAHA‘

Zelena akcija: ‘Policajci u civilu nezakonito su upali u naše prostorije. Bili su bahati i derali su se‘

Više od pet muškaraca ušlo je u njihovu biciklopopravljaonu, ‘tražeći migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja‘

Luka Tomac

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u srijedu je rekao da su u ponedjeljak policajci u civilu nezakonito, bez identifikacije i naloga, ušli u jednu od njihovih prostorija tražeći "migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja", što je nedopustivo pa će zatražiti istragu.

"Nezakonit ulazak policijskih dužnosnika u prostorije okolišne udruge Zelene akcije je krajnje nedopustiv i predstavlja grubo prekoračenje ovlasti policije", poručio je Tomac na konferenciji za novinare, na kojoj su Zelenu akciju podržale i predstavnice Centra za mirovne studije i Gonga.

Te tri organizacije će od nadležnih institucija tražiti istragu, najavio je Tomac.

Rekao je kako je više od pet muškaraca u ponedjeljak oko 16 sati ušlo u njihovu biciklopopravljaonu, "tražeći migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja".

Njihov kolega koji je bio tamo nije znao da su to kriminalistički policajci jer su bili u debelim jaknama i izgledali su ozbiljno i tvrdo, a tako su i nastupili.

"Bili su bahati, derali se, nadglasavali ga i zastrašivali, a tek je naknadno, nakon što je kolega rekao da će zvati policiju, jedan od njih ovlaš izvadio značku i sakrio je", rekao je Tomac.

Dodao je da su policajci uzeli podatke od njihovog kolege, te jednom od njih dali upute "da ih se ne upiše u bazu, već sa strane".

Tomac je rekao da su na zamolbu njihovog kolege da izađu jer će pozvati policiju, rekli da će oni ulaziti i izlaziti gdje žele i kada žele. Zadržali su se i u dvorištu te su pretraživali ispod automobila i prostore.

"Policija je na naš poziv stigla, vani je razgovarala s tom grupom, ali se na našu prijavu nije osvrnula i nije nas nazvala da bi nam objasnila što ti ljudi rade više od sat vremena u našem dvorištu", rekao je Tomac.

Istaknuo je da je tek u povratnom pozivu policiji dobio informaciju da je to bila kriminalistička policija, ali njihov cilj, način i razlog postupanja, nisu htjeli otkriti.

Imamo Schengen do Ilice

Potpredsjednica Zelene akcije Marija Mileta istaknula je da se taj incident dogodio u glavnom gradu Hrvatske koji teži biti otvoren i promovirati kulturu dobrodošlice.

"No, ovo nam pokazuje da je realnost sasvim drugačija i ne da nemamo kulturu dobrodošlice već imamo Schengen do Ilice", istaknula je Mileta.

"Ako se ovakav huliganski upad može dogoditi u samom centru Zagreba, što se onda tek događa daleko od očiju javnosti. Osim na granicama, iz medijskih napisa prošlih godina možemo vidjeti kako se policija odnosi prema navijačima i prema pojedincima u ovom društvu, a što je tek s onima koji nemaju mogućnost javno o tome progovoriti i zatražiti neku podršku ili zaštitu", upozorila je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Upitala je gdje je kraj ovom postupanju i tko ljudima u ovoj zemlji može garantirati da oni neće biti sljedeći.

Rekla je i da posljednjih šest godina svjedoče sustavnom prekoračivanju ovlasti policijskih službenika u postupanju prema izbjeglicama i migrantima na području Hrvatske, a s vremenom se ta praksa nažalost proširila i na zastrašivanje branitelja ljudskih prava, pa čak i odvjetnika.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet poručila je da policija mora raditi u skladu sa svojom ovlastima, a zastrašivanjem aktivista i udruga stvara se "jedna atmosfera straha i neprijateljstva prema građanskom djelovanju".

"Nedopustivo je da policija na ovakav način, neovlašteno, upada u prostorije jedne udruge ili bilo koga drugog građanina", ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 18:04