KAMO S OTPADOM?

ZELENI PRSLUCI U PETRINJI 'Zaustavimo namjeru Vlade da na Trgovskoj gori bude odlagalište nuklearnog otpada'

 
 Mate Piškor / CROPIX

'Pitanje odlaganja nuklearnog otpada na području Sisačko-moslavačke županije ponovno se aktualizirala. Nakon održane Sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Trgovska gora, odnosno Čerkezovac, područje Dvora na Uni. To za nas nije prihvatljivo. Ja to kao gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik nikada neću podržati, Petrinjci to neće podržati i zato smo se okupili ovdje. Obukli smo zelene prsluke, želimo da zelene prsluke obuče cijela Sisačko-moslavačka županija, cijela Hrvatska, kako bismo sačuvali svoju zemlju, svoj način života.'

Rekao je ovo saborski zastupnik Darinko Dumbović u utorak na tiskovnoj konferenciji održanoj ispred petrinjske 'zelene kuće', objekta u središtu grada u kojem ekološki proizvođači s područja Petrinje izlažu i plasiraju na tržište svoje proizvode.

Petrinja, 290119.
Zeleni prsluci za Zelenu kucu i nasu Banovinu, naziv je tiskovne konferencije odrzane u Petrinji u utorak na kojoj je gradonacelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbovic, zajedno s gradskim vijecnicima, ekoloskim aktivistima i ekoloskim proizvodjacima iskazao svoje protivljenje spremanju nukelarnog otpada na Banovini, na Trgovskoj gori. 
Na fotografiji: Darinko Dumbovic i petrinjski Zeleni prsluci.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

- Tko će kupovati ekološke proizvode, med, povrće, voće, lavandu, uzgojenu nadomak nuklearnog odlagališta. Kada bi se dogodilo, da naša županija, naša Banovina postane nukelarno odlagalište, percepcija javnosti za našu županiju bila bi pogubna i katastrofalna. Trgovska gora nije nikako, ali baš nikako prihvatljiva lokacija za odlaganje nuklearnog otpada jer je sam Plan odlaganja nukleranog otpada na Trgovskoj gori nespojiv sa životom ovdje i s budućnošću kao i mogućim prirodnim vrijednostima, ekološkom proizvodnjom i samim održivim razvojem kojeg planiramo na ovom području, istaknuo je Dumbović.

Podsjeća kako na mjestu gdje bi se odlagao nuklearni otpad imamo nezagađenu prirodu, bogat biljni i životinjski svijet, poljoprivredno bogatstvo i velike potencijale za razvoj ekološke proizvodnje, pa i razvoj turizma.

Petrinja, 290119.
Zeleni prsluci za Zelenu kucu i nasu Banovinu, naziv je tiskovne konferencije odrzane u Petrinji u utorak na kojoj je gradonacelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbovic, zajedno s gradskim vijecnicima, ekoloskim aktivistima i ekoloskim proizvodjacima iskazao svoje protivljenje spremanju nukelarnog otpada na Banovini, na Trgovskoj gori. 
Na fotografiji: Darinko Dumbovic i petrinjski Zeleni prsluci.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

- Pozivam sve gradove i općine s područja Županije, da kažu ne nukelarnom otpadu u njegovoj županiji da kažu odlučno ne namjeri Vlade da Trgovsku goru pretvori u nukelarno smetlište Hrvatske i Slovenije. Pozivam župana Ivu Žinića da mi se pridruži u odbacivanju planova da naša županija postane nukelarno odlagalište, da se zajedno izbporimo za svoj kraj. Ostali krajevi Hrvatske, gdje su bile potencijalne lokacije za nukelarno odlagalište, uspjeli su se izboriti protiv odlagališta - postali su nacionalni parkovi ili zaštićena područja - samo je naša Banovina ostala kao lokacija nukelarnog smetlišta. To moramo zaustaviti. Cilj treba biti da Trgovska gora, Hrastovička gora i Zrinska gora postanu regionalni park prirode, a ne da tu bude odlagalište nuklearnog otpada, zaključio je Darinko Dumbović.

'Dumbovićev istup jeftino je skupljanje političkih bodova'

Župan Ivo Žinić brzo je odgovorio na poziv gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića da mu se priključi u borbi protiv smještanja nuklearnog otpada na području Sisčako-moslavačke županije, na Trgovskoj gori kod Dvora.

- Radioaktivni otpad treba se kontrolirano zbrinuti, a vojno skladište u Čerkezovcu kod Dvora logičan je odabir. Siguran sam da i sada tamo ima uskladištenog radioaktivnog otpada. Sada se na dvadesetak mjesta u Hrvatskoj u neodgovarajućim uvjetima čuva radioaktivni otpad iz bolnica, instituta, znanstvenih ustanova, to nije dobro rješenje. Bio sam u posjetu odlagalištu radioaktivnog otpada u selu desetak kilometara od Ljubljane. Ljudi tamo normalno žive, bave se poljoprivredom, nema zračenja niti bilo kakve opasnosti. Meni je jasno da je lako uznemiriti ljude i povesti ih u akciju plašeći ih radio-aktivnom opasnošću. Političari u ovom slučaju privlače pažnju, ovdje je na djelu jeftino prikupljanje političkih bodova, politikanstvo baš kao u slučaju Rafinerije Sisak, rekao je Ivo Žinić. (M. Pi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:31